« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RUŠENJE REKORDA

Amerikanci će za Božić potrošiti 450 milijarda dolara

Ovih blagdana bilježi se rast potrošnje prvi put nakon 2007. godine, a pozitivne brojke daju nadu u konačni izlazak SAD-a iz recesije

Amerikanci će za Božić potrošiti 450 milijarda dolara
Amerikanci će za Božić potrošiti 450 milijarda dolara (DeviantArt)
Više o

američko gospodarstvo

,

božićni shopping

Nakon dvije sušne godine, ovogodišnja sezona božićnog shoppinga u SAD-u bilježi iznimno dobre rezultate, pa nacionalna federacija maloprodaje predviđa da će Amerikanci u njoj potrošiti 451,5 milijarda dolara ili 3,3 posto više nego prošle godine. To bi bilo najveće povećanje od 2006. i najveća ukupna potrošnja od rekordnih 452,8 milijarda dolara u 2007.

Blagdanska sezona u maloprodaji traje od 1. studenoga do 31. prosinca, tako da jak promet u tjednu nakon Božića može pridonijeti da se sruši rekord iz 2007. godine. Podaci o potrošnji do 24. prosinca neće biti poznati do sljedećeg tjedna, a konačni podaci o prodaji do kraja godine bit će dostupni u siječnju.

Stanje američkog gospodarstva nije se znatnije poboljšalo od prošle godine. Nezaposlenost je 9,8 posto, do kredita se teško dolazi a stambeno tržište je na izdisaju. No, nedavni gospodarski pokazatelji pokazali su da poslodavci otpuštaju manje radnika, te da tvrtke više troše. Ove se godine bilježi snažan porast trgovine preko interneta, potaknute besplatnom dostavom, velikim popustima i drugim pogodnostima za kupce.

Rast povjerenja potrošača, potvrđen s povećanjem božićne potrošnje, najavljuje za 2011. nastavak oporavka američkog gospodarstva u kojem domaća potrošnja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda. (hina/metro-portal)

25.12.2010. 13:19:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh