« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

Američki saveznici s ruskim oružjem?

Ruska ofenziva u Siriji donijela je neočekivane posljedice: američki saveznici u toj regiji su zainteresirani za kupovinu ruskog oružja. Međutim, zbog toga bi se mogli suočiti sa sankcijama Washingtona

Erdogan je preblizak Putinu za američki ukus...
Erdogan je preblizak Putinu za američki ukus... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Turska

,

oružje

,

Rusija

,

Sirija

Od 2015. godine Rusija je ušla na Bliski istok na način koji je do tada malo tko mogao zamisliti. Premda je vojna intervencija Moskve u Siriji služila kao podrška režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ona joj je također omogućila da pokaže svoju vojnu moć. Jedna od glavnih posljedica je sve veće zanimanje za rusko oružje, a osobito za protuzračni raketni sustav S-400.

„Potražnja je prilično velika poslije sirijskih događaja", izjavio je prošlog tjedna Aleksander Mikhejev, izvršni direktor ruskog izvoznika oružja Rosoboronekport za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

„Ruski trenutak"

Dio zanimanja američkih saveznika u regiji, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku, rezultat je slabljenja američkog vodstva, rekao je za DW Fawaz Gerges, profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije. „Ovo je ruski trenutak", rekao je Gerges.

Libanonsko-američki profesor je napomenuo da je, ističući „velike razlike između Sjedinjenih Država i zapadnih saveznika", administracija Donalda Trampa umjesto da pokaže liderstvo, učinila sasvim suprotno.

Najuočljivije razlike su bile s Turskom, članicom NATO-a koja je objavila kako namjerava kupiti ruski protuzrakoplovni sustav. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je njegovoj zemlji „potreban S-400" i da će gledati da ga „što prije kupi".

"Neriješene stvari"

Odnosi između SAD-a i Turske su pogoršani zbog zatvaranja američkog pastora, a Kongres je u srpnju blokirao isporuku zrakoplova tipa F-35 koje je Ankara djelomice već platila.

„Očito je da niz neriješenih stvari na domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj razini doprinose ovoj potrazi Turske za sigurnošću", izjavio je za DW Robert Mason, direktor Centra za studije Bliskog istoka na Američkom sveučilištu u Kairu.

Ali, dok Turska ne odustaje od namjere da kupi rusko oružje, izgleda da je Saudijska Arabija promijenila mišljenje. Prema londonskom Blisko-istočnom monitoru, pukovnik Konstantin Sivkov, potpredsjednik Ruske nacionalne geopolitičke akademije, rekao je za RT da je Saudijska Arabija „podlegla pritisku Sjedinjenih Država".

„SAD mora voditi odlučnije diplomatske aktivnosti kako bi bio uvjerljiviji saveznicima i protivnicima koji su u hladnom ratu na Bliskom istoku", dodao je Mason, bivši gostujući istraživač u Jordanskom centru za više studije Rusije na Sveučilištu New York.

Među drugim američkim saveznicima u toj regiji, koji su navodno u pregovorima za kupovinu ruskog protuzračnog sustava S-400, su Irak i Maroko.

„Ovaj ruski sustav je bolji od američkog"

Ali politika je samo jedna dimenzija zanimanja američkih saveznika za rusko oružje.

Egipatski brigadni general Samir Radžib, predsjednik Arapske zaklade za razvoj i strateške studije, izjavio je za DW da zemlje u regiji smatraju da je sustav S-400 po mnogo čemu bolji od američkog sustava Patriot.

„Nema sumnje da ovaj ruski sustav nadmašuje sustav Patriot u dometu i sposobnosti gađanja ciljeva na maloj udaljenosti, a i sposobnosti da lansira više raketa", rekao je Radžib.

"Glavni razlog za nezadovoljstvo SAD-a je izgleda sposobnost sustava S-400 da prati i uništi zrakoplove s dometom bez presedana i prikupi informacije o zrakoplovima u okolnom zračnom prostoru", izjavio je Mason za DW.

"Ozbiljne neugodnosti"

Sjedinjene Države su upozorile da neće mirno gledati kako određene zemlje nabavljaju oružje iz Rusije.

Zemljama koje su od Rusa kupile značajne količine robe na području obrambenog ili obavještajnog sektora State Department je u više navrata zaprijetio sankcijama, na temelju zakona iz 2017: Borba protiv protivnika Amerike sankcijama (CAATSA).

Američka veleposlanica Tina Kaidanow, koja radi kao asistentica tajnika Ureda za političko-vojna pitanja u State Departmentu, izjavila je u srpnju da Bijela kuća hoće da američki saveznici shvate koliko je ozbiljna kada je u pitanju nabavka ruskog oružja.

„Hoćemo da shvate da će imati neugodnosti, stvarne, ozbiljne neugodnosti zbog tih kupovina od Rusa, a osobito kupovine sustava S-400. I hoćemo da nastave prvo gledati naše sustave i sve ostale stvari do kojih je nama stalo", rekla je Kaidanow.

"Povećani utjecaj"

Richard Nephew, viši suradnik u Brookings Institution iz Washingtona i bivši dužnosnik američke administracije za politiku sankcija u američkom State Departmentu, izjavio je za DW da američki saveznici koji pokušavaju u svoj arsenal uvesti sustav S-400 mogu se suočiti s problemima.

„Koliko ja znam, nije moguća besprijekorna integracija američkog i ruskog oružja, to je kompleksna stvar", rekao je on. „A ako je prodaja ipak uspješna, mislim da je tu najveći problem povećanje ruskih operacija s tim saveznicima."

S povećanom prisutnošću u toj regiji Moskva će napredovati sa svojom strategijom, izjavio je za DW Daniel Byman, viši član Centra za bliskoistočnu politiku u Brookings Institution iz Washingtona.

"To je način da Rusija proširi utjecaj, pokazujući da je Moskva, a ne Washington, igrač u regiji koji će pružiti sigurnost onima koji odluče biti njegovi prijatelji."

Piše: Lewis Sanders/DW
05.09.2018. 07:29:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh