« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZVJEŠĆE

Američki obavještajci: Iran neće prvi napasti

Amerikanci tvrde i kako izraelske vlasti još uvijek nisu odlučile hoće li napasti Iran zbog razvijanja nuklearnog programa

Fotografija vijesti
Više o

Iran nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Hormuški tjesnac

,

Izrael Iran

Izrael još uvijek nije načistu hoće li napasti Iran, za kojeg je gotovo sigurno kako neće prvi potegnuti oružje, stoji u izvješću američkih obavještajaca, prenosi Hina.

Iran je reagirao na nove američke sankcije prijetnjom da će zatvoriti važan plovni put kojim nafta putuje, a ima i straha da bi Izrael mogao napasti iranske nuklearne pogone i još više pojačati napetost.

"Bude li napadnut, Iran može zatvoriti Hormuški tjesnac, makar i privremeno, i može ispaliti rakete na američke snage i naše saveznike u toj regiji", rekao je direktor obrambene obavještajne agencije general Ronald Burgess na saslušanju pred senatskim odborom za oružane snage.

"Iran bi se mogao poslužiti i terorističkim surogatima diljem svijeta. No agencija ocjenjuje da Iran neće početi ili namjerno izazvati sukob", rekao je.

Na otvoreno pitanje vjeruju li obavještajne službe da je Izrael donio odluku o napadu na Iran, Burges je rekao: "Koliko ja znam, Izrael još nije odlučio napasti Iran".

Još je rekao da unatoč sankcijama protiv Irana, ta zemlja neće odustati od svoga nuklearnog programa. Zapad vjeruje da je iranski nuklearni program usmjeren k proizvodnji nuklearnog oružja, a službeni Teheran tvrdi da je svrha toga programa isključivo mirnodopska.

16.02.2012. 20:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    16.02.2012. 23:42
    Iran neće prvi napasti, ali zato Izrael i SAD uredno provociraju iranske vlasti sa istim djelima koje oni nazivaju terorizmom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh