« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
I TU GA IMA...

Ivo Sanader na WikiLeaksu

Do sada su iscurile tri depeše u kojima američki ambasador Foley brifira Washington o stanju u Hrvatskoj i napretku istraga protiv Sanadera

Sanader je popularan i na najtraženijem portalu na svijetu
Sanader je popularan i na najtraženijem portalu na svijetu (WikiLeaks)
Više o

Ivo Sanader

,

Guardian

,

WikiLeaks

,

depeše

Odbjegli premijer zaintrigirao je i strane novinare, pa su kolege iz Guardiana prokopali po arhivi WikiLeaksa i pronašli tri depeše koje su iz Zagreba odaslane u zadnjih godinu dana s temama korupcije.

Naravno, u sve tri Ivo Sanader je prilično spominjana osoba, a glavni sugovornik ambasadora je Mladen Bajić.

U prvoj depeši odaslanoj 30. listopada 2009. godine govori se o situaciji u Hrvatskoj nakon odlaska Ive Sanadera i početaka "borbe protiv korupcije". Spominje se deklarirana odlučnost Jadranke Kosor i njeno famozno nema nedodirljivih, no ipak se ta odlučnost stavlja u ispravan kontekst gole borbe za prevlast u HDZ-u. Na stranu Jadranke Kosor stao je i Nadan Vidošević, koji je ambasadaru prepričao žučnu svađu između Sanadera i njegove nasljednice. Originalnu depešu možete pročitati na Guardianu.

Druga je datirana 26. siječnja, a u njoj je najviše pažnje posvećeno činjenici da se protiv Sanadera vode istrage u nekoliko slučajeva (Podravka, Hypo ...) i da se pokušava izgraditi kvalitetan slučaj s dovoljno dokaza da Sanader bude osuđen. Spominju se i Polančec i Rončević, svaki u kontekstu svoje afere. Link na originalnu depešu na Guardianu.

Treća se u potpunosti bavi Podravkom, koja se uspoređuje s aferom Enron po svojoj magnitudi za Hrvatsku, a datirana je 12. veljače. Uz detaljnu analizu slučaja Podravka, usporedbu cijene dionice i objašnjenja mogućih posljedica, neka imena su uklonjena, no Sanader i Polančec su ostali u cijelom tekstu. Link na originalnu depešu na Guardianu.

Iz depeša se jasno vidi da se Sanaderu sapunala daska gotovo odmah nakon što je napustio mjesto premijera i otišao malo ploviti i sunčati se, kako su mediji ispravno naslutili. Polančec, Rončević i ostala ekipa samo su usputne žrtve hajke na glavnu ribu, a nadamo se da će u sljedećih par dana procuriti i neke druge zanimljivosti vezane uz priču o Sanaderu.

10.12.2010. 05:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh