« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
WALL STREET

Američke dionice poskupile za 900 milijardi dolara

Oporavak financijskog sektora zaslužan je za najbolji tjedan od studenoga 2008.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

General Motors

,

DAX

,

JPMorgan

,

Wall Street

,

rast burze

,

AMEX

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

S&P 500

,

KBW

,

Bank of America

,

rast burzovnih indeksa

,

američke dionice

,

finacijski sektor

,

DJIA

,

Merck

,

Dow Jones Wilshire 5000

S rastom cijena dionica i u petak, četvrti dan zaredom, prošli će tjedan na Wall Streetu ostati zapamćen po najvećem tjednom skoku vodećih indeksa od studenoga prošle godine, što se ponajviše zahvaljuje oporavku financijskog sektora.

Dow Jones indeks porastao je jučer 53 boda ili 0,75 posto, na 7.223 boda, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,77 posto, na 756 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,38 posto, na 1.431 boda.

S prošlotjednim skokom od 10,7 posto S&P 500 indeks zabilježio je treći najbolji tjedan od Drugog svjetskog rata. DJIA indeks porastao je istodobno 9, a Nasdaq indeks 10,6 posto.

I jučer je financijski sektor predvodio po dobicima. Ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Citigroupa Richarda Parsonsa da ta banka više neće trebati pomoć američke vlade.

Cijena dionice Citigroupa porasla je stoga više od 6 posto, a osjetno je, 2,4 posto, poskupila i dionica JPMorgana.

Nakon što su prošloga tjedna čelnici Citigroupa, Bank of America i JPMorgana kazali kako su te banke poslovale s dobiti u prva dva mjeseca ove godine, KBW indeks bankarskog sektora zabilježio je tjedni skok od čak 37 posto.

Jučer je snažno, gotovo 25 posto, skočila i cijena dionice General Motorsa, nastavljajući tako uspon od prethodnoga dana, potaknut viješću da najvećem američkom proizvođaču automobila u ožujku neće biti nužna pomoć iz državnog proračuna.

Zahvaljujući, pak, procjenama analitičara da će Merckovo preuzimanje rivala Schering-Plough donijeti toj farmaceutskoj kompaniji novu vrijednost, cijena dionice Mercka skočila je oko 13 posto.

To je potaknulo cijeli farmaceutski sektor, pa je Amex indeks tog sektora porastao 3,2 posto.

Nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, kojim je tržišna vrijednost američkih dionica porasla za 900 milijardi dolara, sudeći po 10,7-postotnom skoku Dow Jones Wilshire 5000 indeksa, koji sadrži gotovo sve američke dionice, osnovno je pitanje je li taj rast održiv.

"Na tržištu je najvažnije pitanje 'Je li to to?'. No, mislim da bi nam trebalo još pokazatelja prije nego što zaključimo da je ovo doista preokret. Još uvijek imamo prilično problema i u financijskom sektoru, ali i s visokom nezaposlenošću, slabijom potrošnjom...", kaže Quincy krosby, strateg u tvrtki The Hartford.

I na Londonskoj su burzi u petak cijene dionica porasle. FTSE indeks osvojio je 1,1 posto, dosegnuvši 3.753 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao mršavih 0,07 posto, na 3.953 boda. (hina/metro-portal)

14.03.2009. 16:13:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh