« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TRAŽI I DOBIT ĆEŠ

Američka vojska razmišlja o suradnji s Wikileaksom

Stranica Wikileaks podigla je medijsku buru i razbjesnila američke vojne vlasti pošto je prošlog mjeseca objavljeno gotovo 77.000 tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

američka vojska

,

rat afganistan

,

tajni dokumenti

,

WikiLeaks

Američka vojska voljna je razgovarati s predstavnicima internetske stranice Wikileaksa o pomoći kako bi se povukle neke osjetljive informacije iz 15.000 tajnih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu koji su pred objavljivanjem, izvijestio je u srijedu čelnik Wikileaksa.

Američka vojska je "izrazila spremnost početi dijalog o tom pitanju", rekla je Kristinn Hrafnsson, Islanđanka, zaposlenica Wikileaksa koji se specijalizirao za objavljivanje tajnih dokumenata. Kako navodi ta bliska suradnica Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa, o tome su obaviješteni "ovoga tjedna". Wikileaks je - sve dosad neuspješno - tražio pomoć Pentagona radi proučavanja 15.000 vojnih dokumenata s oznakom tajnosti kako bi iz njih povukao informacije koje bi mogle štetiti "nedužnim osobama koje se nađu pred ozbiljnom prijetnjom", kako je doslovno rekao Assange na tiskovnoj konferenciji u subotu u Stockholmu.

"Wikileaks nipošto ne kani bilo koga dovesti u neposrednu opasnost", rekla je Hrafnsson. Ta je internetska stranica podigla medijsku buru i razbjesnila američke vojne vlasti pošto je prošlog mjeseca objavljeno gotovo 77.000 tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu. Wikileaks kani idućih tjedana objaviti 15.000 dokumenata koji su preostali od paketa s 92.000 dokumenata, rekao je Assange.

>> NOVO >> Pentagon nije zainteresiran za pregovore s Wikileaksom o tajnim dokumentima o ratu u Afganistanu koje ta internetska stranica posjeduje, izjavio je u srijedu američki dužosnik, zanijekavši informacije da Washington razmišlja o pregovorima.

"Nismo zainteresirani za pregovore kako bismo pročistili tajne dokumente" koje Wikileaks želi objaviti, rekao je glasnogovornik Pentagona Bryan Withman. "Nemamo nikakvu izravnu vezu s Wikileaksom", dodao je. U srijedu ujutro, čelnik te web-stranice specijalizirane za tajne dokumente rekao je da američka vojska pristaje na pregovore. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 19:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.08.2010. 19:35
    ako se to desi, onda se više ne može očekivati otkrivanje prljavog rublja američkog vojno industrijskog kompleksa :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh