« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

American Express postaje banka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

banka Fed

,

American Express

,

AMEX

Američka središnja banka Fed odobrila je gigantu kartičnog poslovanja American Expressu puni status bankarske holding kompanije.

Američka središnja banka priopćila je da će American Express i njegova podružnica American Express Travel Related Services moći formirati bankarske holding kompanije, budući da će AMEX grupa pretvoriti svoju American Express Centurion Bank u Salt Lake Cityu u potpuno komercijalnu banku.

"U svjetlu neuobičajenih i zahtjevnih okolnosti koje su pogodile financijska tržišta, te s obzirom na sve ostale činjenice i okolnosti, odbor Fed-a je odlučio da postoje izvanredne okolnosti koje opravdavaju brze mjere po pitanju ovog prijedloga", priopćio je Fed.

AMEX, koji ima konsolidiranu imovinu u vrijednosti 127 milijarde dolara, promijenit će Centurion Bank, koja je klasificirana kao kompanija za industrijske zajmove, u cjelovitu banku.

Taj potez uslijedio je samo četiri dana prije isteka krajnjeg roka američkog ministarstva financija za participaciju banaka u njegovom 700 milijarde dolara vrijednom programu sanacije banaka koji će omogućiti američkim bankama dodatni kapital uslijed previranja na američkim financijskim tržištima.

Fed je kazao u priopćenju da je ustvrdio da su i AMEX i AMEX travel "adekvatno kapitalizirani" i da je Centurion Bank također trenutno "dobro kapitalizirana".

Pogođen lošim uvjetima u gospodarstvu, American Express je najavio krajem listopada ukidanje 7.000 radnih mjesta, što je 10 posto njegove radne snage diljem svijeta, te rezanje troškova.

Osim toga, izvijestio je o padu dobiti u trećem tromjesečju za 24 posto, na 815 milijuna dolara. Također je objavio da obustavlja povećanje menadžerskih plaća u 2009. i zamrzava zapošljavanje.

Izvršni direktor i predsjednik American Expressa Kenneth Chenault kazao je da će program preustroja "pomoći da prebrodimo jedno od najizazovnijih gospodarskih okruženja kakvom nismo svjedočili u puno desetljeća". (hina/metro-portal)

11.11.2008. 14:48:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh