« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Cijena nafte i dalje pada

Cijene nafte ispod 61 dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cijena nafte

,

cijena benzina

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima za gotovo tri posto, ispod razine od 61 dolara za barel, budući da su snažniji dolar i obnovljene zabrinutosti zbog stanja globalnog gospodarstva izbrisali dobitke potaknute kineskim planom poticaja za gospodarstvo.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je za 1,72 dolara, na 60,69 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela pala za 1,76 dolara, na 57,32 dolara.

Pad cijena dionica na globalnim tržištima i jačanje dolara skrenuli su pažnju ulagača od kineskog 600 milijarde dolara vrijednog gospodarskog paketa pomoći.

"Mislim da su se ulagači jučer zanijeli s kineskim fiskalnim paketom i utjecajem koji bi mogao imati na cijene nafte, te su nakon jutarnjeg rasta postali realniji", kazao je Robert Laughlin iz MF Globala.

Dolar je ojačao u utorak nakon što je loša prognoza za američke kompanije smanjila sklonost ulagača rizicima te poduprla vrijednost dolara i jena, koji tradicionalno imaju koristi od okruženja nesklonog riziku.

Svjetska tržišta dionica zabilježila su pad indeksa, slijedeći gubitke u Aziji i SAD-u, nakon što su strahovi od raširene recesije zasjenili optimizam zbog kineskog stimulativnog paketa.

U SAD-u će najnoviji tjedni podaci o zalihama nafte najvjerojatnije pokazati povećanje zaliha budući da je potražnja ostala slaba, smatraju trgovci i analitičari. Podaci će biti objavljeni u četvrtak, dan kasnije nego obično, zbog nacionalnog praznika u utorak.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u ponedjeljak poskupjela za 1,28 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna, dosegnuvši 54,77 dolara. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 14:32:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh