Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2008. 14:48:11

American Express postaje banka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Američka središnja banka Fed odobrila je gigantu kartičnog poslovanja American Expressu puni status bankarske holding kompanije.

Američka središnja banka priopćila je da će American Express i njegova podružnica American Express Travel Related Services moći formirati bankarske holding kompanije, budući da će AMEX grupa pretvoriti svoju American Express Centurion Bank u Salt Lake Cityu u potpuno komercijalnu banku.

"U svjetlu neuobičajenih i zahtjevnih okolnosti koje su pogodile financijska tržišta, te s obzirom na sve ostale činjenice i okolnosti, odbor Fed-a je odlučio da postoje izvanredne okolnosti koje opravdavaju brze mjere po pitanju ovog prijedloga", priopćio je Fed.

AMEX, koji ima konsolidiranu imovinu u vrijednosti 127 milijarde dolara, promijenit će Centurion Bank, koja je klasificirana kao kompanija za industrijske zajmove, u cjelovitu banku.

Taj potez uslijedio je samo četiri dana prije isteka krajnjeg roka američkog ministarstva financija za participaciju banaka u njegovom 700 milijarde dolara vrijednom programu sanacije banaka koji će omogućiti američkim bankama dodatni kapital uslijed previranja na američkim financijskim tržištima.

Fed je kazao u priopćenju da je ustvrdio da su i AMEX i AMEX travel "adekvatno kapitalizirani" i da je Centurion Bank također trenutno "dobro kapitalizirana".

Pogođen lošim uvjetima u gospodarstvu, American Express je najavio krajem listopada ukidanje 7.000 radnih mjesta, što je 10 posto njegove radne snage diljem svijeta, te rezanje troškova.

Osim toga, izvijestio je o padu dobiti u trećem tromjesečju za 24 posto, na 815 milijuna dolara. Također je objavio da obustavlja povećanje menadžerskih plaća u 2009. i zamrzava zapošljavanje.

Izvršni direktor i predsjednik American Expressa Kenneth Chenault kazao je da će program preustroja "pomoći da prebrodimo jedno od najizazovnijih gospodarskih okruženja kakvom nismo svjedočili u puno desetljeća". (hina/metro-portal)

11.11.2008. 14:48:11
http://metro-portal.hr/american-express-postaje-banka/13007/