Alkohol koji ne izaziva mamurluk? Samo dodajte malo kisika
Istraživanje južnokorejskih znanstvenika dokazalo je da je lakše otrijezniti se ako u alkoholnom piću ima većih količina kisika
Dodavanjem malo kisika u vaš omiljeni alkoholni opijat spriječit ćete negative posljedice koje se manifestiraju sutradan ujutro - mamurluk, mučnina, glavobolja.
Iako je već poznato da kisik ima „regenerativno" djelovanje kad je pijanstvo u pitanju, znanstvenici sa Nacionalnog sveučilišta Chungnam u Južnoj Koreji obavili su istraživanje čiji rezultati daju detaljniji uvid u djelovanje alkohola na organizam.
Profesor Hye Gwang Yeong sa Toksikološkog odjela spomenutog sveučilišta kaže da je ovo istraživanje prvo koje ide iznimno duboko u srž problematike alkoholnog djelovanja. Prema njegovim riječima, istraživanje se fokusira na analizu „utjecaja koncentrata kisika na farmakokinetiku (kvantitativni prikaz sudbine lijeka u organizmu) alkohola u tijelu zdravog pojedinca".
U istraživanju je sudjelovalo 49 volontera, 30 muškaraca i 19 žena. Svi oni su konzumirali alkohol s različitom količinom ubačenog kisika. Rezultati su pokazali da što je veća količina kisika to je tijelu lakše preraditi alkohol i oporaviti se. Profesor Kwang-il Kwon, također jedan od sudionika u istraživanju, kaže da bi ovo saznaje moglo riješiti vječni problem mamurluka poslije uživanja u alkoholu.
Stručnjak vjeruje kako će to imati relativan klinički, ali i općenito praktični životni značaj. „Alkoholno piće obogaćeno kisikom omogućit će pojedincu da se brže otrijezni i umanji nuspojave acetildehida bez znatnih promjena u alkoholnim učincima", kaže Kwon. Uz to, zahvaljujući bržem triježnjenju moći će se izbjeći brojne nesreće koje recimo izazivaju pijani vozači, nasilnici, itd.
Detaljni rezultati istraživanja objavit će se u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research, u izdanju za ožujak 2010.
Novi komentar