« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BLAGDANSKA GRIPA

Alergična je na Božić

Za većinu nas, božićno drvce i dekoracije predstavljaju osjećaj ugode i zajedništva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

Božić

,

alergija

,

božićno drvce

,

bor

No još od malena, Lisa Smith strahuje od ove tradicije - ne zato što je Grinch, već zbog misteriozne bolesti koju joj donosi. Svake godine u vrijeme Božića Lisa pati od kihavice, upaljenih očiju i glavobolje.

Svo to vrijeme nekako se nosila sa nuspojavama, no ove godine konačno je otkrila pravi razlog. Alergična je na Božić, točnije na borove grančice. ˝Od trenutka kada su prva božićna drvca došla u trgovine, patim od nekakve vrste gripe. Čak i na sam Božić ne mogu uživati u atmosferi, jer me muči kihavica, kašalj i glavobolja˝, objašnjava Smith.

Zapravo joj je zaručnik sugerirao da je možda riječ o alergiji. ˝Smatrala sam to smiješnom idejom˝, dodaje, no nakon pretrage na internetu otkrila je da doista istina. Božićna drvca sa svojim iglicama i jakim mirisom zapravo uzrokuju sve nuspojave, no dekoracije prekrivene prašinom također mogu biti problem. Dijagnozu je potvrdio i liječnik.

Lisa nije sama. Naime prema jednoj američkoj studiji,  svaka sedma osoba pati o neke vrste alergije na božićna drvca. Dr. Mike Smith, specijalict preventivne medicine objašnjava: ˝Poput svih biljaka, božićna drvca otpuštaju spore u zrak, a to može uzrokovati alergijusku reakciju. ˝

24.12.2009. 07:06:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh