« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SAMI MORATE PAZITI

Geni nisu krivi što vaše lice izgleda staro

Puno više od genetike na izgled kože vašeg lica utječu pušenje, prekomjerna težina i pretjerana izloženost suncu

(Dreamstime)
Više o

geni

,

bore

,

starost

,

lice

,

koža

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su pokazali da geni nemaju nikakve veze s borama na našim licima. Autori studije objavljene u časopisu Archives of Dermatology proučavali su 65 pari blizanaca u dobi od 18 do 77 godina, budući da blizanci dijele iste gene, ali drugačije su izloženi vanjskim i društvenim faktorima.

Pokazalo se da je starenje kože puno više povezano s vanjskim nego s genetskim faktorima. Dakle, bore, smeđe ili roza pjegice, kao i proširene krvne žile nisu rezultat genetike, nego rezultat prevelike izloženosti suncu, pušenja ili prekomjerne težine.

Istraživanje je počelo 2002. godine kad su blizanci odvojeno rekli izgara li ili tamni njihova koža bez upotrebe kreme za sunčanje, a dali su i podatke o svojoj težini, pušenju ili pijenju alkohola.

Stručnjaci su iz tih podataka pokazali snažnu povezanost između pušenja, starije dobi i prekomjerne težine s oštećenjima kože lica, a nije nađena genetska veza, odnosno, ako je jedna osoba iz para blizanaca imala probleme s kožom, ne znači da ih je imala i druga, osim ako se također nije rizično ponašala.

Autori upozoravaju da, kad se radi o raku kože, ipak i genetika i okolina utječu na rizik od te bolesti. Također se nadaju da će ova nova saznanja motivirati ljude da smanje rizična ponašanja poput pušenja ili prekomjernog boravka na suncu.

23.12.2009. 23:52:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh