« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KORAK S VREMENOM

Al Kaida pokrenula online časopis na engleskom jeziku

Časopis Inspire između ostalog sadrži članak Osame Bin Ladena i praktične priloge za buduće teroriste

Al Kaida časopis
Al Kaida časopis (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Osama bin Laden

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

teorija

,

wc školjka

Dok Washington nastoji utjecati na mišljenje o Al Kaidi u inozemstvu, njezin jemenski ogranak, Al Kaida Arapskog poluotoka (AQAP), proizvela je svoj prvi propagandni časopis na engleskom jeziku, izvijestili su u četvrtak američki mediji.

Magazin se zove Inspire (Nadahni), a sadržaj uključuje "poruku narodu Jemena" izravno od Aymana Al-Zawaharija, drugog čovjeka Al Kaide, članak Osame Bin Ladena na temu "Kako spasiti zemlju", te citate Anwara Al-Awlakija, islamskog klerika rođenog u SAD-u, za kojeg se vjeruje da je izravno povezan s pokušajem bombaškog napada za Božić 2009. u američkom zrakoplovu na letu Amsterdam-Detroit.

Dijelovi časopisa prvi su puta postavljeni na internet u utorak. Projekt ima početničkih problema, jer se većina od 67 stranica časopisa ne može učitati online.

Na prvi pogled, časopis izgleda kao pokušaj terorističke skupine da proširi novačenje članova u SAD-u i Europi, ocijenio je dnevni list New York Daily News.

>> Al-Kaida ima ogranak u Hrvatskoj?

Časopis donosi i praktične priloge za buduće teroriste poput članka "Načiniti bombu u maminoj kuhinji", koji navodno sadrži "detaljna, ali kratka i lako čitljiva uputstva o tome kako napraviti bombu pomoću sastojaka koji se mogu naći u kuhinji".

Naša je namjera da ovaj časopis bude platforma za predstavljanje važnih pitanja s kojima se suočava zajednica širokog i raspršenog muslimanskog čitateljstva koje govori engleski, dodaje glavni urednik.

Koristeći propagandu na internetu, Al Kaida je već privukla neke Amerikance, kao što su Neal Vinas Bryant i Najibullah Zazi, koji su priznali optužbe za terorizam. Obojica su unovačena u New Yorku i putovali su u Pakistan kako bi se pridružili borbi protiv SAD-a. (hina/metro-portal)

01.07.2010. 21:17:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh