« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POMOĆ ŽENAMA

Akupunktura olakšava život oboljelima od raka dojke

Otprije je poznato da akupunktura pomaže ženama u menopauzi, a sada je jasno da je primjena te metode još šira

(DeviantArt)
Više o

rak dojke

,

akupunktura

,

venlafaksin

Studija američke bolnice Henry Ford objavljena u Journal of Oncology pokazala je da je akupunktura jednako učinkovita za smanjivanje valunga u pacijentica koje boluju od raka dojke kao i klasična terapija lijekovima. Osim toga, može i povećati seksualni nagon pacijentice.

Za žene oboljele od raka dojke uobičajeni tretman uključuje kemoterapiju i pet godina hormonske terapije. Nuspojave mogu biti vrlo ozbiljne i neugodne kao što su česti valunzi.

Rezultati istraživanja koje je prvi put na slučajnom uzorku uspoređivalo akupunkturu s tradicionalnom terapijom pokazali su da akupunktura ima dugotrajniji učinak u borbi s takvim nuspojavama.

Voditeljica studije dr. Eleanor Walker kaže da je otprije poznato da akupunktura pomaže u menopauzi, a sada je jasno da je primjena te metode široka.

50 pacijentica klinike Henry Ford slučajnim je odabirom tijekom 12 tjedana primalo ili akupunkturu ili tretman venlafaksinom (učinkovit lijek, ali uzrokuje druge nuspojave poput suhih usta i gubitak apetita).

Nakon prestanka terapije pacijentice su praćene godinu dana - bilježile su broj i težinu valunga, kao i općenito fizičko i mentalno zdravlje. Pokazalo se da je u obje grupe u početku zabilježen 50-postotni pad valunga i depresije, čime je dokazano da je akupunktura jednako učinkovita kao i klasična terapija lijekovima.

No, razlike su zabilježene nakon dva tjedna. Tako su valunzi i dalje bili minimalni u grupi liječenoj akupunkturom, dok su se u klasičnoj grupi opet povećali. I nakon tri mjeseca pacijentice liječene akupunkturom nisu doživjele povećanje u broju valunga, što je dovoljan dokaz da bi se ta metoda trebala više koristiti.

30.12.2009. 12:32:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh