« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
Zločin je uvijek zločin

Aktivisti za prava životinja ucjenjivali tvrtke

Britanski aktivisti za prava životinja kažnjeni zatvorom zbog ucjena

Fotografija vijesti
Više o

presuda

,

kazna zatvora

,

urbani terorizam

,

aktivisti za prava životinja

,

SHAC

,

životinje

Sedmero britanskih aktivista za prava životinja u srijedu je kažnjeno zatvorskim kaznama do 11 godina jer su ucjenjivali tvrtke koje su opskrbljivale britansku korporaciju za medicinska istraživanja.

Skupina je od 2001. vodila šestogodišnju kampanju protiv tvrtki povezanih s tvrtkom Huntingdon Life Sciences (HNS), odnosno laboratorijem za istraživanja na životinjama pored Cambridgea.

Članovi skupine Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) prijetili se menadžerima i djelatnicima 40 tvrtki u kampanji "urbanog terorizma", kako ju je nazvao sudac, koja je njihovim žrtvama život pretvorila u "pakao".

Članovima skupine, u dobi od 20 do 45 godina, izrečene su kazne od 11, 9, 8, 5 i 4 godine zatvora, a krivima su proglašeni na suđenju prošle godine. SHAC je prijetio tvrtkama i njihovim djelatnicima u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj. Mnogi od članova putovali su na kontinent kako bi prosvjedovali. Prijetnjama je bilo izloženo 40 tvrtki a šteta i povećani troškovi osiguranja procjenjuju se na 12,6 milijuna funti, rečeno je na sudu.

 "Ne idete u zatvor zbog izražavanja vaših uvjerenja nego zato što ste počinili ozbiljna kaznena djela" sudac kod izricanja presude

Skupina je u u svojoj kampanji primjenjivala taktike poput neutemeljenih optužbi za pedofiliju upućenih menadžerima tvrtki, lažnih pisama-bombi, prijetećih telefonskih poziva u kojima se tražilo da prekinu veze s HLS-om i druge, rečeno je na sudu. Također su, primjerice, poštom slali igle uz napomenu da su zaražene virusom AIDS-a. Nekim zaposlenicima tvrtki povezanih s HLS-om bojom su na kućama napisali "Ubojica štenaca" i "Smeće".

"Očekujem da će vas neki smatrati mučenicima za plemenitu stvar ali bi to bilo neprimjereno. Ne idete u zatvor zbog izražavanja vaših uvjerenja nego zato što ste počinili ozbiljna kaznena djela", rekao je sudac Butterfield prilikom izricanja presude. (hina/metro-portal)

21.01.2009. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh