« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREKID RUTINE

Ako vam mačka ne želi jesti, vjerojatno je ljuta nas vas

Zdrave mačke se ponašaju kao da su bolesne kad su uznemirene, ljute i kad im prekinete ustaljenu rutinu

Mačka
Mačka (Deviantart)
Više o

zdravlje

,

mačke

,

bolest

Kada mačke primijete i naljute se na promjene u okolini to će vam staviti do znanja tako što će se pretvarati da su bolesne. Izbjegavat će hranu i povraćat će čak i ako su potpuno zdrave. Prema navodima Tonyja Buffingtona, profesora veterinarskih kliničkih znanosti sa Državnog sveučilišta Ohio, kad mačka ne jede i povraća ili ne koristi kutiju s pijeskom, kvaliteta okruženja je vrlo važan čimbenik pri postavljanju krajnje dijagnoze. Kada su mačke iz istraživanja iskusile „neuobičajene eksterne događaje" poput promjene ponašanja vlasnika ili izmjena u rasporedu hranjenja, čak su i one zdrave počele pokazivati simptome bolesničkog ponašanja (mačke su u istraživanju bile podijeljene u dvije skupine -zdrave i one s problemima s mjehurom). Mačke su boravile u posebnom istraživačkom prihvatilištu kojeg je vodila Judi Stella, doktorandica sa spomenutog sveučilišta. Ona je mjesecima uspostavljala rutinu i raspored hranjenja, igranja i čišćenja prostora i to na najmanje stresan način. U takvim uvjetima bolesne mačke su se oporavljale. Nakon što je okoliš postao relativno stabilan i obogaćen dodatnim aktivnostima, Stella je provela 77 tjedana promatrajući ponašanje mačaka.

U tom periodu istraživači su počeli s varijacijama - mačkama su uskratili kontakt sa Stellom, uklanjana im je hrana, skraćivano vrijeme za igru, nisu slušale glazbu, katkada su čekale i do tri sata dulje da im se hrana donese, a u kontakt s njima su dolazile potpuno nepoznate osobe.

Tijekom kontrolnog tjedna kad je „sve bilo u redu" ni zdrava ni bolesna skupina mačaka nisu bile sklone povećanju slučajeva bolesničkog ponašanja. Drugim riječima, i jedna i druga skupina bile su na istoj razini. Zanimljivo, tijekom stresnih tjedana situacija je bila gotovo identična, ali u suprotnom smjeru - zdrave mačke su se ponašale bolesno, iako to nisu bile, a bolesne mačke su ih u tome slijedile. Krajnji je zaključak da kad se mačkama prekine rutina one se počinju ponašati kao da su bolesne pa stoga prije dizanja bilo kakve panike oko svojeg čupavog ljubimca (ako počne pretjerano povraćati, izbjegavati hranu i sl.) prvo razmislite jeste li na neki način promijenili njegovu okolinu i svakodnevicu i time ga razljutili ili uznemirili. Istraživanje je detaljno opisano u siječanjskom izdanju Časopisa američke veterinarske medicinske organizacije (Journal of American Veterinary Medical Association).

04.01.2011. 11:34:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tomislav
    18.08.2014. 05:44
    zanimljivo. ali ne čudi me, mačke su vrlo interesantne životinje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh