« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UOČI SUMMITA

Ako se teroristi domognu nuklearnog oružja, SAD je u banani

Jedan od glavnih ciljeva summita je spriječiti mogućnost da se teroristi domognu nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

summit

,

nuklearno oružje

,

Nursultan Nazarbajev

,

Washingtonski summit

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je izrazio optimizam da će 47 zemalja sudionica samita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu "ostvariti golem napredak" u osiguravanju nuklearnog materijala te se dogovoriti o konkretnim koracima koje će poduzeti.

Većina predsjednika država ili vlada u nedjelju je stigla u glavni grad SAD-a, gdje su u ponedjeljak i utorak u Konvencijskom centru Walter E. Washington, održava prvi globalni skup posvećen osiguranju osjetljivog nuklearnog materijala. S nekima od sudionika summita Obama je u nedjelju održao bilateralne susrete.

"Vrlo dobro osjećam predanost svjetskih čelnika i njihov osjećaj hitnosti" osiguranja nuklearnog materijala", rekao je Obama i dodao: "Mislimo da možemo postići golem napredak."

Jedan od glavnih ciljeva Washingtonskog summita je spriječiti mogućnost da se terorističke organizacije domognu nuklearnog oružja, što je Obama nazvao "najvećom pojedinačnom prijetnjom sigurnosti SAD-a, kratkoročno, srednjoročno i dugoročno".

Upozorio je da se terorističke organizacije već dugo nastoje domoći nuklearnog oružja, te da ga Al-Kaida ne bi oklijevela upotrijebiti.

Obama se u nedjelju sastao s indijskim premijerom Mamohanom Singhom u Blair Houseu, kraj Bijele kuće, s kojim je razgovarao o stanju u Afganistanu i nuklearnoj sigurnosti.

Nakon toga sastao se s pakistanskim premijerom Jusufom Gilanijem, koji je uoči odlaska u SAD izjavio da je pakistansko nuklearno oružje u "sigurnim rukama". U razgovorima sa stranim državnicima sudjelovali su i državna tajnica Hilary Clinton i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jim Jones.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev jedan je sat razgovarao s Obamom, a on ga je, kako prenose američke TV mreže pohvalio kao "uzornog čelnika". Kazahstan se odrekao nuklearnog oružja, za što je dobio sigurnosna jamstva svih zemalja regije. SAD trenutačno surađuje s Kazahstanom na demontaži nuklearnog reaktora.

Tijekom sastanka s južnoafričkim predsjednikom Zumom, Obama je pohvalio JAR jer je ukinuo nuklearni program i postao "moralnim predvodnikom" u neširenju nuklearnog oružja.

Obama je kazao da će samit biti usredotočen na "usmjeravanje međunarodne zajednice na put na kojemu će se u zadanom roku i uz konkretan plan rada nuklearni materijal staviti pod ključ".

Bijela kuća očekuje da će u zajedničkoj izjavi okupljene zemlje pokazati spremnost na to da se diljem svijeta zaštiti osjetljivi nuklearni materijal (visokoobogaćeni uran i plutonij) u roku od iduće četiri godine te iznijeti plan po kojemu će međunarodna zajednica ostvariti taj cilj. Time bi se povećala razina svijesti o globalnoj opasnosti od nuklearnog terorizma.

Washingtonski samit prate iznimne mjere sigurnosti. Angažirane su tisuće policajaca, pripadnika FBI-a i drugih službi, kao i protuterorističke postrojbe, ekipe s psima tragačima i druge snage. Šire područje oko Konvencijskog centra zatvoreno je za sav promet od nedjelje u 22 sata do utorka u 20 sati. U okolnim četvrtima u središtu grada uvedena je posebna regulacija prometa i parkiranja, a svi prolaznici, uključujući i stanare, prolaze sigurnosne provjere kod svakog ulaska u zonu sigurnosti summita. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 09:17:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh