« Zdravlje
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
WOW!

AI će pratiti vaše zdravlje?

Svi dobro znamo kaav je glas osobe s teškom prehladom. No biste li prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti? Ili raka?

Ali za koga? Bogate?
Ali za koga? Bogate? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

AI

Vjerojatno ne, no znanstvenici vjeruju da će algoritmi i umjetna inteligencija uskoro moći detektirati znakove bolesti iz nečijega glasa.

Tehnika bi mogla biti korisna čak i u slučaju koronavirusa.

- Svaki naš unutarnji organ svojevrsni je rezonator pa ako imamo problema s plućima ili srcem to se odražava i na naš glas, kaže Giovanni Saggio, profesor elektroničkog inženjerstva na rimskome sveučilištu Tor Vergata.

- Kako nam glas zvuči ovisi o glavnom dirigentu, mozgu. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, vaš će se glas promijeniti i to možemo otkriti, rekao je.

- Pošto novi koronavirus kompromitira pluća i dišne puteve, sigurno utječe i na glas, što znači da bi se i covid-19 mogao detektirati istom metodom, napominje Saggio.

Jedan je od nekoliko istraživača u svijetu koji se bave tom temom.

Na njemačkome Humboldtovom sveučilištu kažu da "mogu izgraditi algoritme koji otkrivaju emocionalna i fizička stanja isključivo na temelju podataka, posebno iz ljudskog glasa".

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington objavili su studiju u časopisu Nature o tome kako uređaji poput Amazonove Alexe mogu uspješno prepoznati zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju.

Saggio kaže da je u svijetu dosad objavljeno više od 150 znanstvenih radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija.

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Saggio je u Mumbaiju ispitao 284 osobe s Parkinsonovom bolesti i još 28 ljudi iz kontrolne skupine. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je točno identificirati 95 posto pacijenata s Parkinsonobom bolesti.

- Svaki ljudski glas ima 6300 parametara, a ljudsko uho ih, uz izuzetak prehlade, ne može razlikovati. No umjetna inteligencija to može, pojasnio je.

Saggio se ovim znanstvenim područjem bavi desetak godina. Sada mu je 55 i nada se da će algoritmi i umjetna inteligencija biti u široj primjeni prije nego što se umirovi.

- To je samo pitanje nekoliko godina, uvjeren je talijanski znanstvenik. .

25.07.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh