« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
FABRICIRANI DOKUMENTI

Ahmadinedžad odbacuje optužbe o izradi atomske bombe

U večernjem dnevniku ABC Newsa prvi put je komentirao tajni dokument o iranskom testiranju detonatora nuklearne bombe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

nuklearni program

,

atomska bomba

,

neutronski inicijator

,

Diane Sawyer

,

ABC News

,

David Axelrod

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u intervjuu TV mreži ABC News objavljenom u ponedjeljak odbacio dokaze o iranskom testiranju neutronskog inicijatora - ključnog dijela atomske bombe, nazivajući ih "fabriciranim dokumentima" koje je izradila američka administracija.

U intervjuu s Diane Sawyer, novom voditeljicom večernjeg dnevnika ABC Newsa, Ahmadinedžad je prvi puta komentirao tajni dokument na dvije stranice o iranskom testiranju neutronskog inicijatora - detonatora nuklearne bombe, o kojem je prošlog tjedna izvijestio londonski The Times.

Odbacivši ga kao krivotvorinu, on je odbio i pogledati dokument kada mu ga je Sawyer predočila. "Ne, je ne želim vidjeti tu vrstu dokumenta. To su neki fabricirani papiri koje je izdala američka vlada", rekao je Ahmadinedžad.

Prema pisanju Timesa, dokumenti pokazuju da je Iran u tajnosti testirao neutronski incijator, koji pokreće lančanu nuklearnu reakciju odnosno nuklearnu eksploziju. Ta naprava nema drugu namjenu osim da detonira nuklearno oružje, što potkopava tvrdnje teokratskog režima u Teheranu da njegov sporni nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Na pitanje je li Iran testirao neutronski inicijator, iranski je predsjednik rekao da je to "neslana šala".

Na traženje ABC-a da komentira Ahmadinedžadovu tvrdnju da je američka vlada fabricirala dokumente, politički savjetnik Bijele kuće David Axelrod je rekao: "Naravno da je to besmislica".

Ahmadinedžad je također odbacio prijetnju uvođenja novih sancija protiv Irana, rekavši da njegova zemlja pristaje samo na "pregovore pod ravnopravnim uvjetima" i da ne popušta prisili.

"Ako želite pregovore pod ravnopravnim uvjetima, mi to pozdravljamo. Ako kažete da ćete nam nametnuti sankcije, onda to učinite. Mi ne želimo sukobljavanja, ali se nećemo predati pod ničijim nasilništvom", rekao je Ahmadineđed.

Na pitanje Sawyer hoće li ispuniti obećanja da će se založiti za troje američkih planinara kojima u Iranu prijeti suđenje za špijunažu, odgovorio je potvrdno, sugerirajući istodobno da oni 31. srpnja nisu slučajno prešli iransku granicu "tražeći vodopade i šume", već da bi se stvarno moglo raditi o špijunaži.

Sawyer je Ahmadinedžada intervjuirala u Kopenhagenu, gdje je sudjelovao na UN-ovu summitu o klimatskim promjenama. Intervju je emitiran u ponedjeljak u njezinom prvom dnevniku "ABC World News with Diane Sawyer". (hina/metro-portal)

22.12.2009. 00:41:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    22.12.2009. 09:33
    sličan je 'tajni' dokument fabriciran i prije napada na Irak... ali to su svi već zaboravili, ne? :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh