« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UNAIDS:

Afrika: 25 posto manje novih infekcija HIV-om u osam godina

22 zemlje Afrike južno od Sahare, u kojima je epidemija HIV-a i najraširenija, bilježe pad novozaraženih osoba

Afrika: 25 posto manje novih infekcija HIV-om u osam godina
Afrika: 25 posto manje novih infekcija HIV-om u osam godina (Getty Images)
Više o

AIDS

,

HIV

,

UNAids

,

AIDS Afrika

,

Spotify

UNAIDS u petak je priopćio kako je broj novih infekcija HIV-om pao za više od četvrtine između 2001. i 2009. u 22 zemlje Afrike južno od Sahare, većinom u onima gdje je epidemija uzela i najviše maha.

"Između 2001. i 2009. dvadeset dvije zemlje u Africi južno od Sahare zabilježile su pad broja novih infekcija HIV-om za više od 25 posto", ističe UN-ova agencija za borbu protiv HIV/AIDS-a. Organizacija ipak ne navodi apsolutne brojke, ali ocjenjuje da je napredak ostvaren ponajprije zahvaljujući naporima na sprječavanju širenja bolesti.

>> AIDS bi mogao nestati za 40 godina?

Agencija ipak navodi kako "podaci pokazuju da je najveći pad zabilježen u afričkim zemljama u kojima je epidemija najraširenija - Obali Slonovače, Etiopiji, Nigeriji, Južnoafričkoj Republici, Zambiji i Zimbabveu."

Ova je informacija objavljena nekoliko dana uoči početka Milenijskog samita u New Yorku (20.-22. rujna) na kojemu se treba ocijeniti napredak u provedbi milenijskih razvojnih ciljeva i zacrtati buduće smjernice.

UNAIDS ističe da je broj novih infekcija HIV-om u padu ili ostaje na istoj razini u većini regija u svijetu, osim u zemljama istočne Europe i srednje Azije. Organizacija ne navodi pojedinosti o brojkama.

UN-ova agencija navodi da je krajem 2008. u svijetu živjelo 33,4 milijuna osoba s HIV-om svih dobnih uzrasta.

Trenutačno nešto više od pet milijuna seropozitivnih osoba prima odgovarajuću terapiju, što je 12 puta više nego prije šest godina.

"Ako se napori nastave sadašnjim ritmom, u 2015. mogli bismo iskorijeniti prijenos HIV-a s majke na dijete i tako spasiti milijune života", kazao je u četvrtak direktor Svjetskog fonda za borbu protiv AIDS-a Michel Kazatchkine. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 16:57:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh