« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
KOLATERALNE ŽRTVE

Afganistansku djevojčicu ubila kutija s lecima

Britanija je putem ministra obrane cinično poručila da civilne žrtve predstavljaju 'opasnost za NATO-ovu misiju u Afganistanu'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

kolateralne žrtve

,

kutija s lecima

Britansko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo kako je jedna afganistanska djevojčica poginula nakon što joj je kutija s lecima, izbačena iz britanskog vojnog zrakoplova, pala na glavu.

Nesreća se dogodila prije tri mjeseca u ruralnom području pokrajine Helmand, na jugu Afganistana, gdje se britanski vojnici često sukobljavaju s talibanima. Britansko ministarstvo obrane je pokrenulo istragu o tom incidentu jer je zaštita civila u američkim i NATO-ovim zračnim napadima postala jedno od ključnih pitanja.

U fatalnoj kutiji nalazili su se leci s uputama i informacijama namijenjenim lokalnom stanovništvu uoči predsjedničkih izbora održanih u kolovozu, dodaje se u priopćenju.

"Nažalost, jedna od kutija s lecima nije se otvorila, pala je djetetu na glavu i teško je ozlijedila. Pomoć joj je pružena u vojnoj bolnici u Kandaharu, ali je podlegla ozljedama", kazao je glasnogovornik Royal Air Forcea.

Britanski ministar obrane David Miliband je upozorio da civilne žrtve predstavljaju "opasnost" za misiju pod vodstvom NATO-a. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 13:46:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh