« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEVINE ŽRTVE

Afganistan: NATO istražuje smrt civila

Sedmero civila ubijeno je na jugu Afganistana u pokrajini Helmand, a NATO istražuje jesu li ih ubili njihovi vojnici

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

civili

Snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu u četvrtak su izvijestile kako istražuju jesu li njihovi vojnici nehotice ubili sedam civila na jugu zemlje. U izvješću ISAF-a stoji kako je na njihove vojne snage u južnoj pokrajini Helmand, uporištu talibana, otvorena žestoka vatra te da su zatražili potporu iz zraka kako bi se uspješno oduprli napadu pobunjenika.

"Tijekom dana tijela ranjenih i poginulih afganistanskih civila donesena su do obližnje kontrolne točke", stoji u priopćenju te se dodaje da su ozlijeđeni odmah prebačeni u ISAF-ovu poljsku bolnicu, kao i da će ISAF provesti istragu.

>> Više od 1200 civila ubijeno u Afganistanu ove godine

"Oformili smo skupinu koju čine pripadnici ISAF-a i Afganistanci kako bi se precizno utvrdilo što se uistinu dogodilo", izjavio je glasnogovornik ISAF-a, američki pukovnik Rafael Torres.

U Afganistanu je u prvih šest mjeseci ove godine ubijeno više od 1200 civila, što je 25 posto više u odnosu na isto razdoblje 2009., objavio je UN u utorak. Talibani su odgovorni za tri četvrtine tih žrtava, a 12 posto su "kolateralne žrtve" u akcijama savezničkih i afganistanskih snaga sigurnosti.

Jačanje sukoba u Afganistanu donijelo je i dramatično povećanje u broju žrtava međunarodnih snaga u toj zemlji. Od početka godine poginulo je 426 stranih vojnika, samo stotinu manje nego u cijeloj 2009., prema podacima specijalizirane internetske stranice icasualties.org. (hina/metro-portal)

13.08.2010. 00:46:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin alagic
    13.08.2010. 12:27
    Zapad postaje komican,povampireni djavo izvodi scene poput "Jazavca pred sudom" ovo je prevazislo svaku mjeru,kakva vjerodostojnost.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh