« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Aerobne vježbe pravo su čudo za zdravlje

Aerobne vježbe imaju pomalo neočekivan, ali zapravo genijalan učinak na naše zdravlje, stoga - hodajte, trčite, plivajte...

Aerobne vježbe za zdravlje
Aerobne vježbe za zdravlje (Arhiva)
Više o

aerobne vježbe

,

hodanje

,

trčanje

Plivanje, hodanje, trčanje, planinarenje ili bilo koja druga aerobna vježba mijenjaju bakterije u našim crijevima na bolje. Bakterije igraju važnu ulogu u organizmu i ključ su zdravlja.

"Ovo je prva studija koja pokazuje utjecaj aerobnih vježbi na naša crijeva", kaže Jeffrey Woods sa Sveučilišta Illinois, ne krijući oduševljenje rezultatima studije. Dodaje kako to vježbanje treba biti kontinuirano i rekreativno, a ne kratkoročno u svrhu skidanja kilograma.

Woods i tim su proučavali 32 mršave i pretile žene koje su prije početka studije bile potpuno neaktivne. U idućih šest tjedana su tri puta tjedno biciklirale, hodale ili se na neki drugi način bavile aerobnim vježbanjem. Počele su s 30 minuta treninga, da bi ga s vremenom produljile na 60 minuta. Nakon šest tjedana ovakvog režima rečeno im je da se vrate na način života koji su vodile prije početka studije.

Znanstvenici su proučavali mikrobe u njihovim crijevima koristeći uzorke stolice, odmah nakon završenih šest tjedana vježbanja te potom opet nakon šest tjedana starog načina života.

Prvi rezultati (dobiveni iz stolice uzete nakon vježbanja) pokazali su da je koncentracija butirata (glavnog metabolita koji nastaje iz bakterijske fermentacije i zaslužan je za zdravlje naših crijeva) porasla. Nakon perioda bez vježbanja koncentracija butirata u crijevima se smanjila.  

12.12.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh