« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

A tko će kupiti hrvatska brodogradilišta?

Sindikalisti upozoravaju da će brodogradilišta u trenutnoj gospodarskoj situaciji teško biti prodana

(Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

Ozren Matijašević

,

prodaja brodogradilišta

Vladina odluka o početku privatizacije brodogradilišta je štetna jer je sada najgore vrijeme za to, pa se vjerojatno neće ni pojaviti kvalitetni ponuditelji za kupnju svih brodogradilišta, ocijenio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Uvjeti za privatizaciju hrvatske brodogradnje trenutno su vrlo loši jer u svijetu vlada kriza brodarskih kompanija i financijskih institucija, a također drastično opada potražnja za izgradnjom novih brodova, tako da naša brodogradilišta mogu dobiti kvalitetnog kupca samo ako budu imala sreće, upozorio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Kao primjer naveo je Kraljevicu, kao najmanje brodogradilište, u koje kupac mora uložiti namanje 70 milijuna eura vlastitog doprinosa, a u ostalim brodogradilištima taj je iznos puno veći.

Prema uvjetima koji su dogovoreni s Bruxellesom, ako se ne jave ozbiljni kupci u dva kruga privatizacije sva će hrvatska brodogradilišta, osim Uljanika, završiti u stečaju, a to praktički znači da će nam propasti industrija koja zapošljava 10.050 radnika i 6000 kooperanata, kaže predsjednik HUS-a.

Umjesto privatizacije Vlada bi trebala odvojiti Uljanik od ostalih brodogradilišta, jer jedini posluje bez gubitaka, te za ostale formirati holding, najbolje od sadašnjeg Jadranbroda, koji bi objedinio administraciju i osigurao zajednički nastup na svjetskom tržištu, te pri ugovaranju brodova i opreme.

Radije riješite direktorske pronevjere

Pod uvjetom da se počne ozbiljno sprečavati kriminal zahvaljujući kojem pojedini rukovoditelji pune džepove s milijunima, brodogradnja više ne bi stvarala nove gubitke, ustvrdio je Matijašević.

HUS je ozbiljan sindikat pa neće, nakon što je politička odluka donesena, demagoški pozivati na odustajanje od privatizacije, ali će pozorno kontrolirati sam proces, uključujući ponude, bankovna jamstva i kupoprodajne ugovore, najavljuje njegov predsjednik.

Matijašević je također upozorio na neodrživo stanje u prerađivačkoj industriji, u kojoj je trenutno zaposleno samo 19,2 posto radnika, a na njezinim je leđima glavni teret promašene gospodarske politike.

Kozmetički, a ne pravi rebalans

Umjesto da provede reformu javnog sektora i skreše državnu administraciju, Vlada provodi kozmetički rebalans proračuna, gubi vrijeme i plaši radnike i umirovljenike najavama smanjenja plaća i mirovina.

Rezanjem mirovina namjerava se uštedjeti 1,5 milijardi kuna godišnje, a kada bi se spriječilo uzimanje provizija u postupcima javne nabave država bi godišnje uštedjela oko pet milijardi kuna, tvrdi Matijašević.

Novac koji se gubi zbog kriminala treba usmjeriti u proračun, pa se neće trebati uzimati građanima, kaže predsjednik HUS-a i kao primjer navodi HEP koji na razlici cijene uvozne struje godišnje Hrvatskoj nanosi štetu od 130 milijuna eura.

Izvor: Hina

16.07.2009. 12:09:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh