« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IZ ROPOTARNICE POVIJESTI

9 strašnih, nikad riješenih zločina

Radilo se o okrutnim zločinima koji su nas šokirali svojom brutalnošću, a potpuno smo zaboravili da je počinitelj ostao među nama

9 strašnih, nikad riješenih zločina
9 strašnih, nikad riješenih zločina (Arhiva)
Više o

zločini

,

ubojstvo

1. Jack Trbosjek

London kasnih 1880-tih nije bio dobro mjesto za prostitutke. Ubojica poznat kao Jack Trbosjek, harao je siromašnom četvrti u East Endu. Prva njegova žrtva bila je 43-godišnja Mary Ann Nichols, kojoj je skoro odrubljena glava tijekom brutalnog napada nožem. Nekoliko dana kasnije pronađena je i 47-godišnja Annie Chapman, kojoj su odstranjeni neki organi.

Novine su odmah podigle paniku pišući o serijskom ubojici koji vreba noću, a to su samo začinila i stotine pisama koja je on navodno slao.

Tri tjedna nakon toga ubojica je prekinut tijekom sakaćenja švedske prostitutke Elizabeth Stride. Uspio je pobjeći, da bi napao iste noći. Žrtva je bila Kate Eddowes, kojoj je odstranjen bubreg. Njegovo posljednje ubojstvo bilo je najokrutnije. 9. studenog 1888.

Mary Kelly doslovno je izrezana na komadiće u sakaćenju koje je vjerojatno trajalo nekoliko sati. Deseci potencijalnih osumnjičenika povezani su s ubojstvima, a zbog prirode zločina smatralo se kako je riječ o iskusnom kirurgu koji dobro poznaje ljudsku anatomiju. Ipak, stoljeće nakon ubojstava, identitet ubojice još je uvijek nepoznat.

2. Torzo ubojica
U Clevelandu, Ohio, tijekom 1930-tih, pronađeno je desetak osakaćenih tozra bez udova. Unatoč naporima slavnog istražitelja i borca protiv kriminala, Eliota Nessa, ubojica nikad nije pronađen. Prva dva tijela, pronađena u rujnu 1935., bila su obezglavljena i brutalno osakaćena. Slična ubojstva nastavila su se tijekom iduće tri godine.

Očajan da zaustavi ubojstva, Ness je naredio raciju na područje poznao kao Kingsbury's Run, gdje je pronađena većina žrtava. Mjesto je očišćeno, a stotine beskućnika i lutalica zadržano je u pritvoru. Nakon toga ubojstva se više nisu dešavala.

Ključni osumnjičenik bio je Frank Dolezal, lutalica koji je živo u tom području. Bio je poznat kao nasilnik, koji bi lako planuo. Dolezal je uhićen te je priznao krivnju, no njegovo priznanje bilo je puno netočnih informacija. Ubrzo nakon toga umro je pod sumnjivim okolnostima.

3. Elizabeth Short
Poznata i kao Crna Dalija, ubijena je 1947. Kao i mnoge druge, Elizabeth je željela biti filmska zvijezda. Za razliku od jata plavuša koje su dominirale Hollywoodom u to vrijeme, 22-godišnja ljepotica iz Massachusettsa bila je crnokosa i zagonetna.

Zadnji put viđena je ispred hotela Biltmore u Los Angelesu, u predvečerje 9. siječnja 1947. Njezino tijelo pronađeno je na zapuštenoj parceli u Los Angelesu. Tijelo je bilo prerezano napola u razini kukova, te očišćeno od krvi. Čini se kako je riječ bila o kirurškom zahvatu, a njezini ostaci su ostavljeni u određenom položaju, očito s namjerom. Unatoč brojnim priznanjima i pismima koja su se u konačnici pokazala lažnima, slučaj je ostao nerješen.

4. Zodiac ubojica
Bio je odgovoran za nekoliko ubojstava u području San Francisca između 1960-tih i 1970-tih. Njegove žrtve bile su upucane, izbodene te izmrcvarene do smrti. Nakon nekoliko prvih ubojstava, počeo je slati pisma lokalnim medijima u kojima je izazivao policiju te upućivao prijetnje, poput toga da planira dignuti u zrak školski autobus.

U pismu poslanom "San Francisco Chronicle", dva dana nakon ubojstva taksista Paula Stinea u listopadu 1969., ubojica koji se prozvao "Zodiac", poslao je i dijelove krvave Stineove odjeće. U pismima koja su pristizala do 1978., tvrdio je kako je ubio ukupno 37 osoba.

5. Jimmy Hoffa
Vođa američkih sindikata, Jimmy Hoffa, misteriozno je nestao 1975. na putu prema restoranu u Detroitu. Hoffa je bio predsjednik sindikata Teamsters tijekom 1950-tih i 1960-tih. 1964. završio je u zatvoru zbog podmićivanja glavnog porotnika koji je istraživao korupciju. Oslobođen je 1971. pod uvjetom da neće sudjelovati u daljnjim aktivnostima sindikata.

Pripremao je uložiti žalbu na tu odluku kada je nestao 30. lipnja 1975. Hoffa je imao snažne veze s mafijom, a nekoliko mafijaških vođa tvrdilo je kako je njegov kraj bio užasan. Premda tijelo nikad nije pronađeno, vlasti su ga službeno proglasile mrtvim 1982. 2006.FBI je pokušao prekopati jednu farmu u Michiganu kako bi pronašli njegovo tijelo, no zasada bezuspješno.

6. Bob Crane
Zvijezda tv serije "Hogan's Heroes", pronađena je 1978. pretučena do smrti u svojemu stanu. Crane je bio blizak prijatelj s Johnom Carpenterom, pionirom u razvoju video tehnologije. Obadvojica su imala afiniteta prema seksualnim ispadima i razuzdanom životu, a svoje zabave često su i snimali. No nakon nekog vremena, Crane je obznanio Carpenteru da mu je dosta takvog druženja, te da je s prijateljstvom gotovo.

Idućeg dana, 29. lipnja 1978., Crane je pronađen pretučen do smrti stalkom za kameru. Sumnja je odmah pala na Carpentera, a mala krvna mrlja pronađena je u njegovom automobilu, no policija je nije mogla povezati s zločinom. U automobilu su također pronađeni komadići ljudskog tkiva. 16 godina nakon ubojstva, Carpenter je konačno doveden pred sud, no oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

7. Švedski premijer Olof Palme
28. veljače 1986. švedski premijer Olof Palme napadnut je vatrenim oružjem na ulici u Stockholmu, kada se zajedno sa suprugom vraćao iz kina, oko ponoći. Palme je ubijen dok je njegova žena ozbiljno ranjena. 1988. lopov i narkoman Christer Petterson osuđen je za ubojstvo nakon što ga je Palmeova udovica prepoznala među osumnjičenima. Optužba je kasnije povučena, kada su se pojavile sumnje u pouzdanost iskaza gđe Palme. Unatoč mnogim teorijama, ubojica je ostao nepoznat.

8. Tupac Shakur
7. rujna 1996. uspješni glazbenik i reper Tupac Shakur pogođen je u Las Vegasu 4 puta hicima iz vatrenog oružja, iz vozila u prolazu. Preminuo je nakon 6 dana. Dvije godine prije toga Shakur je pogođen 5 puta u predvorju studija na Manhattanu, dan prije nego je optužen za seksualno napastovanje. Napad je preživo, te nakon toga 11 mjeseci proveo u zatvoru.

Pucnjava iz 1994. bila je glavni povod za svađu hip hop glazbenika s istočne i zapadne obale SAD-a, koja je kulminirala smrću i Shakura i njegovog rivala Notoriusa B.I.G.-a. Na dan kobne pucnjave, Shakur je prisustvovao boksačkom meču između Mikea Tyosna i Brucea Seldona u Las Vegasu. Nakon meča, on i njegovi prijatelji došli su u sukob s članovima bande. Shakur je zatim krenuo prema noćnom klubu, no do njega nikad nije stigao. Za ubojstvo nitko nije uhićen. 

9. JonBenét Ramsey
Tijekom ranih sati 26. prosinca 1996., Patsy Ramsey prijavila je nestanak svoje 6-godišnje kćeri u njihovom domu u Coloradu. Policija je ubrzo stigla, no John Ramsey je u podrumu već pronašao svoju mrtvu kćer. Bila je pretučena, seksualno zlostavljana i zadavljena.

Pronađeno je nekoliko mučnih dokaza - brojni otisci, uže, ožiljci na tijelu koji su sugerirali upotrebu pištolja za omamljivanje, DNK uzorci na tijelu djevojčice. Poruka za otkupninu također je bila sumnjiva. Zahtijevani iznos od 118.000 dolara bio je iznimno nizak, ako se uzme u obzir Ramseyevo bogatstvo koje se procjenjivalo na više od 6 milijuna dolara. Brojni osumnjičeni su ispitani no nitko nije zadovoljavao. Policija se konačno okrenula k roditeljima.

Godinama su bili pod velikim pritiskom javnosti i vlasti, no porota na kraju nije pronašla dokaza. 2003. sudac je presudio kako je neidentificirani provalnik ubio JonBenét. Zatim je u kolovozu 2006. izvjesni John Mark Karr priznao ubojstvo, no njegova DNK nije odgovarala onoj pronađenoj na djevojčici, i tako je slučaj ostao nerješen.

28.01.2010. 22:04:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh