« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE:

Vanzemaljcima trebamo poklopiti slušalicu

Na konferenciji o vanzemaljskom životu stručnjaci su raspravljali o tome što učiniti kad nas kontaktiraju iz svemira

Vanzemaljcima trebamo poklopiti slušalicu
Vanzemaljcima trebamo poklopiti slušalicu (Dreamstime)
Više o

život u svemiru

,

alieni

,

vanzemaljci

,

SETI

Ljubitelji SF-a, svemira i znanstvenici jedva čekaju odgovor na pitanje: Jesmo li sami u svemiru? Stručnjaci tvrde da smo posljednjih godina znatno napredovali u istraživanjima i da otkrivanje vanzemaljskog života nije toliko daleko kao što se čini. No, kako reagirati kad "oni" kontaktiraju nas?

Simon Conway Morris sa Sveučilišta Camebridge upozorio je na nedavno održanoj konferenciji SETI (Search for Extraterrestrial Intellegence) da moramo biti spremni na najgori mogući scenarij - neprijateljski raspoložena inteligentna bića iz svemira.

"Kad zazvoni kozmički telefon, bolje nam je da se ne javimo", tvrdi Morris u razgovoru za Guardian i dodaje: "Vjerojatno su vrlo razvijeni i inteligentni, ali mogu posjedovati i tipične ljudske slabosti poput lakomosti, nasilja i želje da im se pokorimo."

Morrisov kolega, Marek Kukula nešto je optimističniji: "Rado bih stupio u kontakt s nekom drugom civilizacijom. Ipak, ukoliko se pokaže da nam prijeti opasnost imat ćemo velikih problema i tražit će se jači angažman politike, pogotovo SAD-a."

S druge strane, fizičar Paul Davies zalaže se za istraživanje vanzemaljskog života na Zemlji. Smatra da ne možemo vise čekati da nam E.T. pošalje poruku koju razumijemo, te da se na Zemlji već tri puta razvio novi život samo što ga mi nismo primijetili.

"Pustinje, vulkani, arktička područja i slana jezera najvjerojatnije sadrže mikrobe koji pripadaju drugačijem evolucijskom stablu od našeg", tvrdi Davies.

29.01.2010. 07:22:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh