« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MILIJUNSKI BIZNIS

9 najuspješnijih lanaca brze hrane

Amerikanci troše više novaca na brzu hranu, nego na filmove, muziku, knjige i novine zajedno...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mcdonald's

,

Burger King

,

fast food

,

Subway

,

brza hrana

,

pizza hut

Brz rast ove industrije u proteklih 30 godina bio je rezultat ekonomskih promjena koje su prisilile više žena da traže posao izvan kuće. Pogledajte koji su 9 najuspješnijih lanaca brze hrane.

1. Subway - osnovao ga je 1965. 17-godišnji Fred DeLuca i njegov obiteljski prijatelj dr. Peter Buck. Danas postoji više od 27,000 restorana u 85 zemalja, koji zapošljavaju više od 150,000 ljudi. S godišnjom prodajom koja doseže profit od 9 milijardi dolara, samo u SAD-u Subway poslužuje sendviče i salate svakih 60 sekundi. Ako bi se svi sendviči koje godišnje proizvede Subway posložili oko Zemlje, omotali bi je 6 puta.

2. McDonalds - osnovali su ga Dick i Mac McDonald kao roštilj, još 1940-tih, a danas McDonalds korporacija ima godišnji profit veći od 21 milijardu dolara. Poznat po svojim prženim krumpirićima, korporacija godišnje trenira više novih radnika nego američka vojska, a procijenjuje se da je svaki osmi Amerikanac radio u McDonaldsu. 1968. kompanija je imala oko 1000 restorana u svijetu, a danas ih je više od 31,000.

3. Pizza Hut - braća Dan i Frank Carney osnovali su 1958. ovaj lanac restorana. Sa sjedištem u Dallasu, restoran se specijalizirao u ponudi pizze na američki način, uz pileća krilca i razne grickalice. Pizza Hut je najveći svjetski lanac restorana koji nude pizzu, s više od 12,500 podružnica u 100 zemalja koje zapošljavaju 140,000 ljudi. Samo u SAD-u godišnji prihod im je 5,3 milijarde dolara.

4. Burger King - James McLamore i David Edgerton otvorili su 1954. prvi Burger King u Miamiju na Floridi. Restoran je inspiriran proizvodnom linijom koju su imala braća McDonald, a danas postoji više od 11,000 restorana u 65 zemalja. S godišnjim prihodom od 11,2 milijarde dolara, lanac zapošljava 340,000 ljudi i oposlužuje 11 milijuna mušterija dnevno.

5. KFC (Kentucky ­Fried Chicken) - ideju je začeo Harland Sandlers koji je otvorio prvi restoran još za vrijeme Velike depresije 1930-tih u Kentuckyju. U to vrijeme Sandlers je razvio svoj tajni recept od 11 mirodija i začina, koji i danas slovi za jednu od najčuvanijih tajni na svijetu, te je zaključana u sefu u Louisvilleu. Svoje carstvo prodao je 1964. za samo 2 milijuna dolara. Danas KFC ostvaruje prihod od 10,3 milijarde dolara, a posjeduje više od 11,000 restorana u 80 zemalja. Kompanija zapošljava 750,000 ljudi koji godišnje pripreme milijardu pilećih obroka.

6. Wendy's - Dave Thomas otvorio je prvi restoran, nazvan po njegovoj kćeri, u Ohiju 1969. godine. 1970. predstavio je poslugu kroz prozore koja je omogućavala gostima da hranu preuzmu iz automobila. S godišnjim prihodom od 3,7 milijardi dolara, Wendy's ima više od 9000 restorana i zapošljava 58,000 ljudi.

7. Domino's Pizza - braća Tom i James Monaghan počeli su svoj biznis 1960. kada su kupili pizza restoran DomiNick's za 500 dolara. Godinu poslije, Tom je postao jedini vlasnik kada je James prodao svoj udio u poslu za VW Bubu. Tom je preimenovao restoran u Domino's Pizza, a uskoro je postao jedan od vodeći lanaca ove hrane s više od 8000 podružnica u 50 zemalja. Dnevno poslužuje milijun mušterija, zapošljava 140,000 ljudi, a godišnji prihod iznosi 1,4 milijarde dolara.

8. Taco Bell - Glen Bell otvorio je prvi restoran u Kaliforniji 1962. 1964. osnovana je prva franšiza, a 1969. Taco Bell se proširio izvan države. Svake godine od 2001. prihod kompanije porastao je za 6 posto, a danas iznosi 1,8 milijardi dolara. Postoji 6000 restorana u svijetu, koji zapošljavaju 143,000 radnika.

9. Arby's - osnovan 1964. Arby's je sinonim za R.B. što je skraćenica imena njegovih osnivača, braće Raffel, ali također i za pečenu govedinu (roast beef), što je jedan od specijaliteta restorana. Uvijek ispred svog vremena, Arby's je postao prvi lanac brze hrane koji je predstavio lagani jelovnik, od 3 sendviča i 4 salate s manje od 300 kalorija. 1994. lanac je zabranio pušenje u svim svojim restoranima. Trenutno zapošljava 82,000 radnika u 3500 restorana diljem svijeta, koji ostvaruju godišnji prihod od 1,8 milijardi dolara.

20.03.2010. 13:42:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    20.03.2010. 18:13
    kad bi ljudi znali kakve sve užase te firme stavljaju u hranu da ostanu "svježe" što duže (guglaj: fast food frighteningly slow decay), tada bi bili puno manje uspješni :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh