« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRIRODNO

8 zabavnih načina za uklanjanje stresa

Stresu treba pristupiti ozbiljno, no svi lijekovi ne moraju biti baš ortodoksni nego mogu biti i zabavni

Kako se riješiti stresa i uživati pri tome
Kako se riješiti stresa i uživati pri tome (Shutterstock)
Više o

stres

,

uklanjanje stresa

,

lijek protiv stresa

Biti pod stresom jednako je moderno kao i biti na dijeti. Stres je riječ koja se koristi kao isprika za sve loše što napravimo, no problem je u tome što je vrlo često upravo i uzrok nedaćama.

No, to nije šala, jer stres može imati vrlo opasne nuspojave, može nepovratno utjecati na naše zdravlje i sreću ako mu se ne posvetimo na vrijeme.

Naravno, postoji mnoštvo pilula za uklanjanje stresa, no prirodni su načini jednostavniji, bolji i zabavniji, stoga evo osam najboljih prema stranici care2.com, pa vi odaberite onaj koji vam se najviše sviđa.

1. Dodirivanje, ljubljenje i grljenje

Bilo koja od gore navedenih varijanti je sjajna, zato što svaka takva aktivnost stimulira mozak na izlučivanje oksitocina. Prema najnovijim istraživanjima, oksitocin koji se izlučuje tijekom orgazma smanjuje krvni pritisak, smiruje živce i uklanja tenzije. Štoviše, seks je toliko dobar za srce da smanjuje opasnost od srčanog udara na pola ako ga upražnjavate tri puta tjedno.

2. Psovanje

Vjerovali ili ne, dokazano je da psovanje uklanja stres i pojačava bliskost na radnom mjestu, tj. postajete jači tim! Naravno, ne baš uvijek i ne baš sa svim psovkama :)

3. Češnjak

Češnjak ima legendarne moći protiv vampira i gripe, no glavni sastojak, organski sumpor alicin, potiče tijelo na izlučivanje hidrogen sulfida, a ta je kombinacija odlična za opuštanje krvnih žila i poticanje krvotoka. Ukratko, češnjak je dobar za srce i mozak, a usput i smanjuje stres.

4. Čokolada

Barem polovica vas je čekalo da dođemo i do čokolade, znamo. Tamna čokolada puna je antioksidansa flavonoida (koji smanjuju opasnost od srčanog udara i krvni tlak). Znači, opet utjecaj na krvne žile i smanjivanje stresa, a najbolje su organske čokolade.

5. Masaža Hoku točke

Hoku točka nalazi se između palca i kažiprsta, ujedno je i akupresurna točka povezana s relaksacijom gornjeg dijela tijela. Prema istraživanjima na Dalekom istoku, smanjuje stres ravno 39 posto.

6. Gledanje YouTube

Smijeh je sjajna stvar za uklanjanje stresa, a YouTube je mjesto prepuno raznih bedastoća koje će vas nasmijati, a pritom ne morate surfati na sve strane. Smijeh otpušta hormone tipa epinefrina i kortizola, koji opet poboljšavaju krvotok i opuštaju.

7. Vrtlarenje

Jeste li ikad upoznali živčanog vrtlara? Vjerojatno ne, jer biljke i cvijeće izazivaju pozitivno raspoloženje, a nema ništa bolje od mazanja ruku blatom i zemljom.

8. Nered

Nered je, na užas majki tinejđera, dobar protiv stresa. Pomirite se s tim :)

22.04.2012. 21:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    eskimo
    22.04.2012. 22:49
    ja sam čuo da je nerad dobar protiv stresa xD
  2. avatar
    HBomb
    23.04.2012. 00:48
    i nerad također xD
    dobar zaključak kolega :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh