« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RAZMIŠLJATE O KUPNJI?

8 stvari koje trebate znati o iPadu

Vidjeli ste reklame i čuli najave. No, možda se još uvijek pitate treba li vam doista ovaj novi prenosivi kompjuter s ekranom osjetljivim na dodir?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Apple

,

kompjuter

,

iPad

,

karakteristike

Kako bi vam pomogli, donosimo vam 8 najčešćih pitanja vezanih za iPad, i naravno odgovore na njih.

1. Koja je razlika između iPada i laptopa? Iako su oba prenosiva, ključna je razlika što iPad nema tipkovnicu. Druga razlika jest ekran osjetljiv na dodir. Tu opciju doduše imaju i neki laptop modeli, ali još uvijek ne prevladava.

2. Koliko iPad košta? Cijene se kreću od 499 pa do 829 dolara. Skuplje verzije imaju i više prostora što znači da možete dodati više podataka na kompjuter.

3. Ako nema tipkovnice, kako se tipka? Umjesto plastičnih tipki, iPad posjeduje grafičku tipkovnicu koja se prikazuje na njegovom ekranu. Princip rada jednak je bilo kojem uređaju s ekranom osjetljivim na dodir, popit iPhonea ili iPodea.

4. U čemu je iPad najbolji? Uređaj je dizajniran za konzumaciju različitih tipova medija - čitanje knjiga, surfanje internetom, gledanje videa itd. Također ima ulogu prenosive igraće konzole, a u prodaji se može naći stotine igara. iPad ne posjeduje dvd player, no filmovi se mogu skinuti s Appleove stranice, ili ih se može gledati putem interneta.

5. Mogu li se na iPadu stvarati dokumenti i prezentacije? Apple je stvorio novu aplikaciju pod imenom iWork. Ovi programi, od kojih svaki košta 9,99 dolara omogućuju korisnicima da stvaraju dokumente i poslovne prezentacije putem iPada. Nije doduše jasno koliko su ti programi jednostavni za uporabu. Neke recenzije kažu da je lagano stvarati dokumente, dok druge navode kako će zahtjevniji korisnici trebati drugi kompjuter.

6. Mogli li se putem iPada pregledavati web stranice? Određeni format online video snimki pod imenom Flash ne može se gledati preko iPada. No, mnoge stranice se redizajniraju, koristeći kod HTML5 tako da mogu funkcionirati i na iPadu.

7. Hoće li iPad zamjeniti klasični kompjuter ili trebamo oboje? Neki kritičari kažu kako je iPad uređaj koji sadrži sve u jednom. Drugi pak smatraju kako se radi samo o prenosivom kompjuteru, te da će korisnici trebati oboje. Ono što je za vas idealno, doista ovisi o vašim potrebama. Ako mnogo vremena provodite tipkajući, vjerojatno će vam jednostavnije biti koristiti standardni kompjuter. No ako surfate, čitate, igrate video igre, gledate filmove, iPad je idealan za vas.

8. Je li iPad lakši i manji od ostalih modela laptopa? iPad ima debljinu oko 1,2 cm i teži oko 0,6 kg. Veličina ekrana iznosi oko 24 cm. To je manje i lakše od mnogih laptopa. Dellov laptop iste je veličine ali teži. Amazonov Kindle DX tanji je od iPada i nešto lakši, no nema ekran u boji.

03.04.2010. 19:51:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh