« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana
PRIMJENITE

7 savjeta za uspješnu borbu sa stresom

Za početak je važno dobro upoznati samoga sebe i shvatiti što nas uznemiruje te kako reagiramo u stresnim situacijama

Radite ono što volite
Radite ono što volite (Arhiva)
Više o

stres

,

kako podnijeti stres

Stres je gotovo nemoguće izbjeći većini ljudi - nismo svi sretnici koji žive u prirodi, rade ono što vole i uzgajaju svoju hranu... no, svejedno je moguće naučiti kako se nositi s njim, dovesti ga na prihvatljive razine i čuvati svoje zdravlje.

Za početak je važno dobro upoznati samoga sebe i shvatiti što nas uznemiruje te kako reagiramo u stresnim situacijama.

Kad shvatimo koje smo obrasce ponašanja usvojili, potrebno je promijeniti one koji nam štete i uvesti neke nove i kvalitetne u svoj život.

Pa stoga, evo njih sedam koji se redovito preporučuju:

Hobiji - vrlo je važno naći vremena za sebe i svoje radosti. Ako vas svakodnevica melje vjerojatno ste i zaboravili da postoje stvari koje vas vesele. Bez obzira imate li djecu i puno obaveza, ne smijete zapostaviti sebe jer to dugoročno šteti i vama i vašoj obitelji.

Naučite se opuštati - joga, tehnike disanja, masaže i meditacije pomoći će vam opustiti se, što je vrlo važno iako to često podcjenjujemo. Kroz jogu ćete poečti doživljavati svoje tijelo, osluškivati ga i bolje upoznati. Naučit ćete duboko disati što je vrlo konstruktivan način da se opustite i posvijestite trenutak u kojem se nalazite te se povežete sa svijetm oko sebe. Masaža, primjerice tajlandska, pomoći će vam da izbacite iz sebe strahove i negativne emocije, dok će vam meditacija smiriti um i centrirati vas.

Profesionalna pomoć - nije sramota tražiti i prihvatiti pomoć. Osvrnite se oko sebe, pogledajte što vam treba i pitajte. Riješit ćete svoje probleme i obogatit svoj život.

Smisao za humor - od srca se nasmijati bolje je od svake psihoterapije. Ako imate sreće da se družite s humorističnim osobama, zovite ih na ručak, kavu ili u šetnju. Ako ste vi jedna od njih, dajte si oduška. Ako niste, pogledajte komediju.

Volontiranje - činiti dobro drugome i pomagati daje smisao našem životu i obogaćuje i nas i druge.

Zdrav život - prehrana bogata hranjivim tvarima, svježe i kvalitetno voće i povrće djeluju dobro ne samo na tijelo, nego i na duh. Obratite pozornost na to kako se osjećate kada pojedete kutiju keksa, a kako kada pojedete zdjelicu voća. O vježbanju ne treba posebno govoriti. Poznato je da se dok vježbamo u tijelu luči hormon sreće - prirodno oružje protiv stresa.

Zdrava prijateljstva - dobar prijatelj je zlata vrijedan i to zaista mislimo. U lijepim trenucima dijelit će s vama radost, u onim teškim bit će vam slamka spasa i svjetlo na kraju tunela. Bit će onaj koji će vas prigrliti i podići kada vam je tonajpotrebnije. Dobar prijatelj izvlači najbolje iz nas.

12.04.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh