« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

7 savjeta za jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta ključna je stavka u očuvanju zdravlja. Kako biste neokrznuti prošli kroz sezonu gripe i prehlada, pobrinite se za svoj organizam na nekoliko 'frontova'

Plodovi prirode imaju sve što vam treba
Plodovi prirode imaju sve što vam treba (Wikipedia)
Više o

imunitet

,

savjeti

,

jačanje imuniteta

Sezona gripa i prehlada je na vratima, pa je pravo vrijeme da ojačate svoj imunitet kako biste kroz hladne dane prošli bez neugodnih boleština koje vam oduzimaju snagu i elan. 

Jačanje imuniteta trebalo bi nam svima biti na listi prioriteta, osobito u vrijeme izmjene godišnjih doba kada je po prirodi organizam osjetljiviji i treba mu pomoć da se nosi s bolestima. Jačanje imuniteta podrazumjeva djelovanje na nekoliko polja:

Dobar san - vodite računa da dovoljno spavate. Tijelo se u snu odmara i obnavlja od prethodnog dana i zato ga nemojte zakidati u odmoru. Prosječnom čovjeku treba sedam-osam sati sna. Provjetrite sobu u kojoj spavate i ako je moguće, nemojte je grijati. Također vodite računa o redovitom mijenjaju posteljine. Pobrinite se da odlazite na počinaku uvijek u isto vrijeme (koliko je to moguće) i da se otprilike u isto vrijeme budite.

Izbacite šećer iz prehrane - izbjegavajte prerađeni šećer jer oslabljuje organizam, remeti metaboličke procese i čini nas ovisnima. Šećera ima u gotovim prehrambenim proizvodima. Stoga, u ovom slučaju ne vjerujte osjetilu okusa, nego vida. Čitajte deklaracije. 

Jedite sezonske namirnice i pijte dovoljno tekućine - priroda se pobrinula za vitamine, minerale i sve ostalo što našem tijelu treba. Jedite grožđe, jabuke, smokve, kruške, nar, kupus, kukuruz, bundevu, luk, češnjak i ostalo voće i povrće koje dozrijeva u ovo doba godine. Ono je puno hranjivih sastojaka koji štite naš organizam od virusa i bakterija. Izbacite prerađene namirnice, jedite što više svježeg voća i povrća, orašastih plodova te se potrudite da vam na stolu često bude domaća kokošja ili juneća juha. 

Rutina - red nije važan samo kada govorimo o spavanju, neko općenito o životu. Rutina je u ovom slučaju poželjna. Jedite u isto vrijeme i idite spavati u isto vrijeme. Time ćete tijelo poštedjeti nepotrebnog stresa koji slabi imunitet. 

Započnite dan s limunadom - čaša mlake vode sa sokom polovice limuna, odmah ujutro nakon buđenja, okrijepit će vaše tijelo, hidrirati ga, potaknuti probavu i smanjiti kiselost organizma. Iako je limun okusom kiseo, u organizmu djeluje alkalizirajuće, što je poželjno. Limunada će osigurati tijelu C vitamin potreban u borbi protiv gripe i prehlada. 

Vježbajte - za jačanje imuniteta važna je fizička aktivnost. Vodite računa o tome da svaki dan barem pola sata posvetite nekom obliku vježbanja. Izađite iz stana ili kuće i barem prošetajte. Što je više moguće, boravite u prirodi. Znojenjem tijelo izbacuje toksine, a kretanje i vježbanje potiču cirkulaciju. Osim toga, priroda je u jesen puna vatrenih boja - narančaste, žute, smeđe i crvene koje dižu raspoloženje isto kao i vježbanje.

Učinite nešto za svoje veselje - nađite vremena za sitna zadovoljstva. Organizmu je puno lakše nositi se s nedaćama ako smo barem na nekom polju zadovoljni životom. Istrenirajte se biti pozitivni i tražiti ono lijepo u svijetu oko sebe, čak i kada se to isprva ne nazire. Optimizam je veliki saveznik dobrog zdravlja. Jačanje imuniteta i jačanje volje idu ruku pod ruku. Ne dajte vašem duhu da klone i ne sažalijevajte se. Sigurno ste milijun puta čuli da "sve kreće iz glave", stoga hranite se pozitivnim mislima. Čitajte nadahnjujuću literaturu i družite se s ljudima koji vas usrećuju. Osjećaj sreće i zadovoljstva jačaju imunitet.

24.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh