« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Prirodni načini ublažavanja bolova i upala

Možda vam namirnice neće pomoći isto kao lijek, ali će njihove karakteritike sigurno ublažiti problem te poraditi na liječenju uzroka boli

Kava ima sjajan učinak na upaljene mišiće
Kava ima sjajan učinak na upaljene mišiće (Arhiva)
Više o

bolovi

,

namirnice

,

protuupalna hrana

,

prirodni analgetici

Bolovi i upale idu ruku pod ruku, a treći dio priče gotovo uvijek su - lijekovi. No, ako baš niste poklonik farmacije, za vas problema nema - evo liste namirnica koje imaju sjajno protuupalno i analgetsko djelovanje, a uz to su, naravno, puno zdravije od lijekova.

Naravno, neće vam sve pomoći jednakom brzinom kao i lijek, no prednost namirnica je očita - one će uz liječenje raditi i na uzrocima boli, pa dužim ciljanim korištenjem možete napraviti puno više dobra za svoj organizam.

Dakle, prirodni lijekovi...

Celer - celer sadrži apigenin koji je odličan za ublažavanje čitavog spektra bolova, a pozitivno utječe i na zdravlje ženskih reproduktivnih organa.

Cimet - prirodni antibiotik koji zahvaljujući salicilatu snižava temperaturu te ublažava upale i bolove. 

Crveno meso - patite li od migrena, pokušajte je prevenirati s povećanom količinom kvalitetnog, crvenog mesa.

Đumbir - uz kavu, dobro je svaki dan koristiti malo đumbira, koji će ukloniti bol prouzrokovanu jakim treningom.

Kadulja - čaj od listova kadulje preporučit će vam svatko kad je riječ o zubobolji, upaljenog zubnog mesa, granuloma, problema u usnoj šupljini, bolova u grlu te tegoba povezanih sa želucem, a dobra je i kod upale pluća.

Kamilica - nemirna probava, nesanica i tjeskoba ublažit će se nakon šalice tople kamilice. Vjeruje se da ona pomaže smanjiti neugodu s gihtom te se svakako preporuča za umirenje organizma.

Kava - ako niste znali, vjeruje se da upravo kava pomaže kod upaljenih mišića pa kad krenete žešće trenirati, slobodno se tih dana počastite kavom više. Kod jakih glavobolja stavite malo cimeta u jaku crnu kavu.

Kurkuma - poznata je kao prirodni antibiotik i ublaživač bolova, a svojim relativno neutralnim okusom i divnom žutom bojom, može biti sastojak za svako jelo ili napitak.

Ljute papričice - zbog visokog udjela vitamina C, vitamina A i kapsaicina, koji utiču na cirkulaciju, ljute papričice dokazano smanjuju upale i bolove.

Masna riba - omega 3 masne kiseline odlično su protuupalno sredstvo, a ulja iz masnijih riba mogu ublažiti čak i upale povezane s artritisom.

Orašasti plodovi i sjemenke - zbog visokog udjela magnezija, orašasti plodovi i sjemenke također su dobre za ublažavanje glavobolja, migrena te menstrualnih bolova i upaljenih mišića.

Soja - bolove u koljenima, posebno one uzrokovane osteoporozom i osteoartritisom, može ublažiti povećan unos soje tijekom dana.

Trešnje - istraživanja su pokazala da trešnje imaju isti utjecaj kao aspirin, za ublažavanje bolova, migrena i bolova u zglobovima te je čak i jača od samog lijeka. To je zbog antocijanina koji se nalazi u njenoj lijepoj crvenoj boji.

Višnje - manje je poznato, ali jake bolove od artritisa dobro će ublažiti i višnja za što se preporučuje dnevno piti barem 2 dcl soka ili pojesti šalicu višanja.

Zeleno povrće - kronične bolove i migrene najbolje će ublažiti zeleno povrće puno kalija.

24.09.2017. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh