« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

7 savjeta za Google pretraživanje

Vjerojatno svi mislimo da znamo pretraživati internet, no nije na odmet podsjetiti na neke mogućnosti koje vam pruža Google

Koristite Google još učinkovitije
Koristite Google još učinkovitije (Screenshot)
Više o

Google

,

savjeti

,

pretraživanje

Google, internetska tražilica je danas među najkorištenijima u svijetu i ne sumnjamo da ju ne koristite na dnevnoj bazi. No, postoje neki trikovi koji mogu olakšati i učiniti pretraživanje brže ili prikazati preciznije rezultate.

Možda već njih hrpu znate ali uvijek postoji nešto novo za naučiti s obzirom na Googleovo neprekidno usavršavanje. Pročitajte 5 kratkih savjeta po našem odabiru koje donosimo u nastavku.

Koristite samo važne riječi

Kada tražite previše riječi, to može ograničiti vaše rezultate. Ili možda bolje da kažemo da će te izgubiti puno vremena dok ne pronađete ono što tražite. Stoga je uporaba samo važnih riječi nužna dok nešto tražite.

Na primjer, nemojte koristiti: Gdje mogu naći restoran na čijim je jelovniku dobar roštilj. Umjesto toga pokušajte upisati: Najbolji grill restorani u Zagrebu ili grill restorani u mojoj blizini

Koristite citate

Prilikom traženja nečeg određenog, pokušajte upotrijebiti citate kako biste dobili određenije rezultate. Pri tome parametre pretraživanja postavite u navodnike. Na primjer, ako tražite Tjedni horoskop za Djevicu, algoritmi će tražiti sadržaj koji sadrži te tri riječi u bilo kojem redoslijedu. Međutim, ako pretražujete " Tjedni horoskop za Djevicu " , algoritam će tražiti taj izraz točno onako kako ste ga upisali.

Kako vidjeti „keš" verziju web stranice

Ako vam je potrebna kako bi vidjeli prethodnu inačicu neke web stranice, kliknite malu strelicu koja se pojavljuje pored adrese i odaberite „Spremljeno u privremenu cache memoriju".

Pronađite više verzija slika

Ako ste pronašli zanimljivu sliku i želite dobiti više verzija ili dimenzija, pritisnite desnu tipku na slici i odaberite „Traži sliku uz Google".

Tražite po vrstama datoteka

Tražite li PowerPoint datoteku ili neku knjigu, referat, tehničke specifikacije proizvoda itd, u .PDF formatu, trebate koristiti vrlo jednostavnu sintaksu:

* traženi pojam* filetype: pdf

U gore navedenom primjeru jednostavno zamijenite pojam za ono što tražite.

Nabavite informacije o turističkim atrakcijama

Google može navesti turističke atrakcije za bilo koje mjesto na svijetu ako započnete pretraživanje riječju " atrakcije ", a zatim navedite naziv grada ili poštanski broj.

Na primjer: "atrakcije Zagreb" ili "atrakcije u Zagrebu"


Pronađite informacije o prehrambenim proizvodima

Google je dovoljno pametan da prikaže informacije koja se odnose na hranu, kao što su voće, povrće, slatkiši, mesni proizvodi, riba itd. Na primjer: upit za pretraživanje " šparoge" ili " teletina", dobivate u sučelju tražilice podatke koji sadrže kalorije, vitamine, masti itd.  

Piše: Sanja Ledinek
25.08.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh