« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DA, ŠEFE

Karakteristike dobrog vođe

Bez obzira upravljate li manjom ili većom skupinom ljudi, zasigurno ćete to željeti raditi najbolje što možete.

Kakav trebate biti šef?
Kakav trebate biti šef? (FreeDigitalPhotos)
Više o

SEF

,

karakteristike

,

vođa

Nije lako biti vođa grupe ili nadrežena osoba većoj skupini ljudi. Šefovi od vas očekuju da budete odgovorni za rad više osoba i obično se vas pita ako netko negdje 'zezne'. Vaši pak kolege očekuju da imate odgovor za svaki problem, jer ipak ste to mjesto vi, a ne oni, nekako zaslužili.

Što je točno. Nemojte zaboraviti da vi zaista posjedujete vještine koje su vas dovele na poziciju na kojoj se nalazite, a jedino što trebate je znati ih kvalitetno iskoristiti.

Surađujte. Mnogi poziciju vođe izjednačavaju s položajem moći, što je najneproduktivniji način rada. Umjesto toga, budite osoba koja će pridobiti na suradnju ljude različitih vještina i okružiti se osobama na koje će u svakom trenutku moći računati. Kolege će biti otvorenije za suranju ako ih se cijeni, a ne ako im se zapovijeda s visoka.

Usredotočite se na svoj tim. Pomažite im i ulažite u njih. Pokažite im da vam je stalo do njih. Dajte im slobodu da pokažu što znaju i vodite ih svojim savjetima, a ne zapovijedima.

Istaknite pogreške. Pogreške su normalan dio posla, ali vaša je odgovornost upozoriti na njih. Nemojte se bojati na samopouzdan način dati to do znanja onome koji griješi, no činite to na pristojan način. 

Budite dostupni. Najveća greška koju možete učiniti je zadati svakome njegov dio posla i nestati. Vođa tima radi sa svojim timom jer je to jedini način da koordinira posao veće skupine ljudi.

Istaknite vrijednosti do kojih držite. Vaš tim mora naučiti kojih se principa držati i prihvatiti vrijednosti na kojima se temelji vaša suradnja. Na primjer, ako cijenite individualnu odgovornost unutar grupe, to znači da će se na kraju dana vrednovati rad svakog člana, a time ograničavate mogućnost da se netko 'izvlači' iz pojedinih obaveza.

Istinski vođa je osoba koja se trudi poboljšati rezultate cijele skupine, a ne šefovati.

25.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh