7 razloga za i protiv banana
Neovisno o tome volite li pripremati kolače od banane ili ih najviše volite jesti sirove, one donose niz zdravstvenih prednosti za vaš organizam
Kao i svaka namirnica, i banane imaju dobru i lošu stranu pa je dobro upoznati se na koje sve načine redovna konzumacija banane utječe na vaše tijelo.
Evo što se događa s vašim tijelom ako na dnevnoj bazi jedete banane...
Banane hidratiziraju tijelo - zahvaljujući elektrolitima banane pridonose hidraciji organizma, a u kombinaciji s vodom imaju snažniji učinak i od same vode.
Dovoljni unos kalija - jedna mala banana može sadržavati i oko 400 miligrama kalija što je otprilike oko 10 posto preporučene dnevne količine. Ako vas najviše muči unos kalija, ne zaboravite da krumpiri, batati, špinat i leća imaju podjednako i više kalija od banana.
Mogli biste osjetiti zatvor - ako imate problema s probavom, zelena banana bi to mogla dodatno pogoršati. S obzirom na činjenicu da se sporije probavlja, stručnjaci savjetuju uz zelenije banane piti više vode, barem ako imate problem s probavom. S druge strane, oni koji pate od premekane stolice ili čestih proljeva, zelenija banana će im stabilizirati probavni proces.
Podižu razinu elektrolita - banane sadrže gotovo deset posto preporučenog unosa kalija i magnezija, jednih od najvažnijih elektrolita. Elektroliti dovode energiju u mišiće što znači da ćete ih tako najbrže obnoviti nakon vježbanja.
Pretvara škrob u šećer - kako banane dozrijevaju, tako postaju slađe. Banane sa smeđim mrljama imaju jači utjecaj na razinu šećera u krvi, ali se i brže probavljaju. Jedete li zelenkaste banane, to je najbolja opcija za ravnotežu šećera u krvi.
Pridonose ravnoteži krvnog tlaka - s vremenom je unos natrija značajno porastao, a unos kalija se smanjio. Ova promjena stvorila je idealnu podlogu za probleme s krvnim tlakom s čime sve više ljudi ima problema. Kalij direktno pozitivno utječe na krvni tlak.
Zbog vlakana u bananama osjećat ćete se satima sito - banane, posebno one zelenije, bogate su dvama vrstama vlakana - pektinom i otpornim škrobom. Vlakna u banani usporavaju probavu zbog čega se dulje osjećate sito, piše EatThis.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar