« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ŠTO KUPOVATI?

7 proizvoda koji su zapravo pojeftinili u krizi

Iako velikoj većini proizvoda cijene idu gore iz dana u dan, nekoliko je njih znatno pojeftinilo otkako je svijet zahvatila globalna recesija

Fotografija vijesti
Više o

rast cijena

,

pad cijena

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

,

kriza eurozone

Živimo u doba kada su svakodnevna povećanja cijena postala normalna stvar te smo se pomirili da iz mjeseca u mjesec plaćamo skuplje gorivo, hranu, automobile i komunalije. S druge strane, kriza je pozitivno utjecala na cijenu nekih proizvoda, čineći ih nikad jeftinijima. Magazin Time donosi listu proizvoda kojima je u zadnjih nekoliko godina pala cijena, a mi vam prenosimo najpoznatije od njih.

 

1. Volkswageni

Unatoč tomu što je kriza teško pogodila automobilsku industriju, njemački gigant Volkswagen uspio je zadržati ili čak i smanjiti cijene većine svojih modela, poput Jette i Passata. Ljubitelji automobila često prigovaraju divu iz Wolfsburga zbog vrlo konzervativnog i bezličnog dizajna, ali većina se slaže da je Volkswagen možda i najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu te da odlično drže vrijednost kao rabljeni automobili.

2. IKEA-ini proizvodi

Unatoč tomu što mi u Hrvatskoj još uvijek čekamo da ovaj švedski lanac otvori svoju prvu trgovinu na istočnom rubu Zagreba, IKEA krizu u drugim zemljama svijeta nije dočekala nespremna. Strateškim rezanjima cijena materijala, transporta, dizajna, proizvodnje i marketinga uspjela je održati cijene svojih proizvoda prihvatljivima, zadržavši pritom gotovo isti broj zaposlenih. Statistike kažu da su prošle godine cijene proizvoda u IKEA-inim trgovinama pale za 3%, a ove se godine očekuje pad od dodatnih 2%.

3. Nekretnine

Cijene zemljišta i kuća u našoj su zemlji od početka krize pale za četvrtinu, a u nekim zemljama, poput SAD-a, procjene govore o cijenama koje su danas čak trećinu niže nego što su bile 2007. godine. Analitičari tvrde da je to veći pad cijena nego onaj koji se dogodio za vrijeme Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća. Visoka inflacija i ekonomija koja će se prije ili poslije ipak donekle oporaviti čine nekretnine jednim od potencijalno najunosnijih ulaganja u sljedećih nekoliko godina.

4. Solarne ploče

Svijest o obnovljivim izvorima energija sve je prisutnija u razvijenim zemljama svijeta, a neke su države u svoje zakonske propise o gradnji novih objekata stavile i obvezu instaliranja solarnih ploča. Samo u SAD-u prodaja uređaja vezanih uz solarnu energiju porasla je za golemih 66% u prošloj godini, a jedan od najvažnijih razloga za to je i istovremeni pad cijena od 15%.

5. Čitači e-knjiga

Cijena najpoznatijeg čitača e-knjiga na svijetu, Amazonovog Kindla, već mjesecima polako padaju, što je dovelo do toga da se Kindle koji podržava spajanje na 3G mrežu prodaje za pristupačnih 139 dolara. Analitičari predviđaju da bi se do Božića na tržištu mogao naći model Kindla koji će koštati manje od 100 dolara, što je vrlo izgledno, budući da će upravo u to vrijeme početi prodaja novog amazonovog tableta Kindle Fire za 199 dolara.

6. 3-D TV

Sramežljiva potražnja i nagli porast proizvodnje 3-D televizora nužno znači da su, slijedeći osnovni ekonomski zakon ponude i potražnje, i cijene ovih uređaja morale pasti. Razilika u cijeni između 3-D i 2-D televizora od 127 centimetara u SAD-u je pala s prošlogodišnjih 900 dolara na svega 400 dolara ove godine.

 

7. Letovi u svemir

Prije svega nekoliko godina „sport" namijenjen samo najbogatijim ljudima na planeti, masovni turistički letovi u svemir sve su nam bliže. Štoviše, ukoliko se ostvare ambiciozni planove kompanije SpaceX, cijena slanja osobe u svemir iznosit će „svega" 100.000 dolara, što je cijena koju su mnogi u mogućnosti platiti za ovo jedinstveno životno iskustvo. Baš nas zanima tko će biti prvi Hrvat koji će se odlučiti na ovakav odmor.

28.09.2011. 21:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona oglašavanje
    28.09.2011. 22:50
    S obzirom na kvalitetu IKEA bi trebala prodavat svoje stvari upola sadašnje cijene.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh