7 namirnica koje brinu za vaš tlak
Osim lijekovima tlak uspješno možete (osim, naravno, u ekstremnim slučajevima) držati pod kontrolom i pravilnim odabirom namirnica koje će ga prirodno sniziti
Visoki krvni tlak jedna je od bolesti koje se šire velikom brzinom, a takvom trendu umnogome pridonosi i nezdrava prehrana.
No, na sreću, osim lijekovima tlak uspješno možete (osim, naravno, u ekstremnim slučajevima) držati pod kontrolom i pravilnim odabirom namirnica koje će ga prirodno sniziti.
7 namirnica koje snižavaju tlak
Banane - s jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju u ledenici i od nje napravite ledeni desert.
Bijeli grah - u grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog tlaka. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi juhe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.
Breskve - omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smoothieje.
Brokula - stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljit će 6 posto dnevnih potreba za kalcijem, 8 posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.
Jogurt - ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.
Kelj - ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.
Kivi - osim što obiluju vitaminom C, kiviji će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Najbolje ga je jesti svježeg u sklopu voćnih salata.
Novi komentar