« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTICAJ RAZVOJU

660 mlijuna kuna za razvoj državnih pomorskih luka

Riječ je projektu obnove morskih luka u kojemu država gradi infrastrukturu, a temeljem koncecije zainteresirani rade suprastrukturu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/CROPIX)
Više o

poticaj

,

razvoj

,

državne luke

Planom razvoja hrvatskoga pomorskog prometa u idućih nekoliko godina predviđeno je 660 milijuna kuna za razvoj državnih pomorskih luka u Splitu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Pločama i Dubrovniku, izjavio je danas u Splitu državni tajnik za more Mario Babić

U uvodnom izlaganju u raspravi o reformi sustava izobrazbe pomoraca u Hrvatskoj, koju je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Babić je najavio da će u sklopu tog projekta razvoja pomorskih luka do početka ovogodišnje turističke sezone biti proširen Gat sv. Petra u Splitu, a u Pločama bi trebao biti završen terminal, čija će primopredaja biti u svibnju ove godine. Obnova riječke luke, kako je rekao, trajat će dvije do tri godine, a zadarske četiri do pet godina.

Izvijestio je da će do kraja godine biti završena prva faza postavljanja deset radarskih postaja na Jadranu, čije će instaliranje ukupno stajati 10 milijuna eura, a ove će se godine od toga investirati oko osam milijuna eura. Rekao je da je tih deset milijuna eura za postavljanje radarskih postaja najvećim dijelom iz PHARE programa, a to, kako je dodao, znači "nepovratna sredstva" EU.

Ravnateljica Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Republike Hrvatske Maja Markovčić-Kostelac je rekla kako je 2010. proglašena međunarodnom godinom pomorstva, a to je za Hrvatsku, kako je dodala, dobar trenutak za promidžbu različitih aktivnosti za pomorce. Istaknula je da se Hrvatska treba pripremiti za "velike izmjene" međunarodne konvencije o standardima izborazbe i certifikacije pomoraca koje će se, kako je rekla, prihvatiti na konferenciji u Manili od 21. do 25. lipnja 2010. (hina/metro-portal)

U višesatnoj raspravi pomorski stručnjaci uglavnom su ocijenili da je u Hrvatskoj "obrazovni pomorski sustav dobar, ali je pretežito teorijske naravi" te je nužno, dodali su, "uvesti i alternativni obrazovni sustav koji bi vodio računa o praktičnom osposobljavanju budućih pomoraca". (hina/metro-portal)

05.03.2010. 17:53:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh