« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Idućeg tjedna pokreće se proizvodnja u splitskoj Željezari?

Radnicima je na današnjem je sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će se idućeg tjedna pokušati pokrenuti barem djelomična proizvodnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todorić/Cropix)
Više o

sastanak

,

splitska željezara

,

proizvodnja

Nakon četverosatnog sastanka kojem je osim ministra Đure Popijača nazočio i predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak pred novinare je izašao državni tajnik Ruđer Friganović rekavši kako će se u ponedjeljak početi rješavati problem čelične žice oko koje se Željezara spori s tvrtkom Trast, kako bi se ta žica iskoristila za ponovno pokretanje proizvodnje.

Radi se o 1.500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci, za koju prijevozničko-logistička tvrtka Trast tvrdi da polaže pravo na nju na ime dugova Željezare.

Osim toga, najavio je Friganović, nastavlja se potraga za strateškim partnerom, pa će Ministarstvo u ponedjeljak obaviti razgovor s još jednim kandidatom, a do kraja mjeseca znat će se ima li Željezara potencijalnog partnera za preuzimanje ili nema. Na upit o eventualnom pokretanju stečaja državni tajnik je odgovorio kako je "stečaj uvijek opcija ali u ovom slučaju nije razmatran, on je zadnja opcija".

Friganović je pohvalio i većinskog vlasnika Željezare, poljski Zlomrex, za "konstruktivan pristup" jer je Zlomrex spreman zajednički tražiti potencijalnog partnera.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević ocijenio je kako radnici na sastanku nisu dobili čvrste garancije da će problem Željezare uskoro biti riješen, no pokazana je dobra volja. Ključni problem trenutno je pitanje kako nastaviti proizvodnju jer stečaj ne dolazi u obzir, naglasio je Dragičević dodavši kako će biti zadovoljan ako se nastavi proizvodnja bar u dijelu gdje se od čelične žice proizvode mreže.

Apeliram na radnike koji štrajkaju glađu da više ne ugrožavaju svoje živote, dobra volja je pokazana pa ćemo pokušati pričekati još dva-tri tjedna da vidimo je li realizirano ono što je dogovoreno, kazao je Dragičević.

Jedan od štrajkaša glađu Tonči Mužić najavio je da će se o eventualnom prekidu ili nastavku štrajka odlučiti na sastanku Stožera za spas Željezare te ocijenio kako postoji "dobra volja da počnemo parcijalno s proizvodnjom".

No drugi član izaslanstva, Damir Čengić koji također štrajka glađu, novinarima je izrazio nezadovoljstvo rezultatima sastanka jer nije ništa riješeno, te je najavio da će on nastaviti štrajk glađu. Izjavio je kako su radnici i njihove obitelji u izuzetno teškoj situaciji i da "ne mogu prehraniti svoju djecu". (hina/metro-portal)

05.03.2010. 17:26:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh