« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Protiv terorizma

64. godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a

Rasprava će okupiti svjetske državnike i šefove diplomacija 192 zemlje članice, a održat će se od 23. do 28. rujna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ujedinjeni narodi

,

Ali Abdusalam Triki

U New Yorku je u utorak službeno otvoreno 64. godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, kojim predsjedava bivši libijski ministar vanjskih poslova Ali Abdusalam Triki.

Triki (71), je izabran za predsjednika Opće skupštine UN-a u lipnju, uz potporu 53 zemlje afričkog bloka. Libijski čelnik Moamer Gadafi trenutačno predsjedava Afričkom unijom (AU).

"Vaše povjerenje i potpora daju mi pouzdanje u sebe i budućnost UN-a, koji je naša jedina nada za sigurnost, mir, dobrobit i napredak", rekao je Triki otvarajući zasjedanje.

"UN se mora reformirati i mora vratiti međunarodni legitimitet, osiguravajući da se njegov glas čuje i poštuje, a rezolucije provode", rekao je Triki, koji je u tri mandata bio libijski veleposlanik pri UN-u, a od 2004. obnaša dužnost libijskog ministra za poslove AU.

Također je ukazao na potrebu rješavanja uzročnika terorizma, bilo da ga provode pojedinci, skupine ili države.

Govoreći o Bliskom istoku, naglasio je da su "težnje palestinskog naroda prema neovisnosti i njegovo pravo da se vrati na svoju zemlju u skladu s rezolucijama UN-a i dva temeljna uvjeta za brzo ostvarenje mira i sigurnosti u tom osjetljivom dijelu svijeta".

Hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju Opće skupštine UN-a ove godine će voditi predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji će na skupštini govoriti 24. rujna.

Triki je dužnost predsjednika preuzeo od Miguela d'Escota Brockmanna, bivšeg nikaragvanskog ministra vanjskih poslova, koji je u ponedjeljak zaključio 63. zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Predsjednik Opće skupštine UN-a bira se godišnje, po sustavu rotacije između pet geografskih skupina.

Izvor: Hina

16.09.2009. 09:19:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh