« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Na zapadu sve teže

France Telecom morat će objasniti samoubojstva 23 svojih službenika

Francuska vlada pozvala je na hitni sastanak glavnog direktora France Telecoma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Francuska

,

France Telecom

,

samoubojstva

,

kompanija

I dok sindikati optužuju kompaniju da je prouzročila smrt svojih radnika restrukturiranjem, direktor Didier Lombard morat će ministru rada podnijeti i hitan akcijski plan riješavanja tekućih problema.

Do ovoga je došlo nakon 23 samoubojstava i 13 pokušaja samoubojstava među osobljem France Telecoma od početak veljače 2008. Situacija se još više pogoršala nakon što je nedavno jedan od menadžera kompanije pronađen bez svijesti na radnom mjestu. Razlog je bila velika količina barbiturata kojom si je pokušao oduzeti život.

Posljednja pak žrtva bila je 32-godišnja zaposlenica koja se bacila kroz prozor svojeg ureda na četvrtom katu zgrade u Parizu, prošli tjedan.

Kritičari tvrde da je očaj među zaposlenicima nastao kada je kompanija započela s modernizacijom kako bi postala konkurentna na međunarodnom tržištu. Mnoga stara radna mjesta su ukinuta, a radnici prebačeni na nova bez adekvatnog treninga. Povećao se obujam posla, broj radnih sati,  te pritisak što je dovelo do općeg nezadovoljstva. Zaposlenik kompanije iz Marseillea koji se ubio u srpnju, ostavio je poruku u kojoj je kao razlog za taj čin naveo ˝prenatrpanost poslom, stres, nedostatak treninga te opću neorganizaciju u firmi.˝

Pritisnuta zgražanjem javnosti te oštrom političkom debatom, kompanija je jučer održala konferenciju na kojoj se nastojalo pronaći rješenje za ove probleme. Voditeljima poslovnica i menadžerima sugerirano je da pronađu vremena i saslušaju zaposlenike, te reorganiziraju način rada među svojim osobljem. Direktor France Telecoma najavio je kako će povući svoj program restrukturiranja kompanije.

Glasnogovornik kompanije pokušao je smiriti bijes javnosti pozivajući se na stopu samoubojstava u Francuskoj koja je među najvišima u razvijenom svijetu, dok kritičari tvrde kako je to samo odraz sve većeg kaosa u francuskom društvu uzrokovanog otvaranjem državne ekonomije tzv. svjetskom slobodnom tržištu i globalizaciji tijekom posljednjih 10 godina. 

15.09.2009. 20:19:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh