« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana
SAVJETI

6 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina

Esencijalne hranjive tvari, omega-3 masne kiseline, ključne su za zdravlje srca, rad mozga i opću dobrobit

A da nisu suplementi, naravno ;)
A da nisu suplementi, naravno ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

omega-3 masne kiseline

Riba često preporučuje kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, biljna hrana također može vegetarijancima osigurati potrebne količine.

U svoju prehranu možete uključiti sljedećih šest vegetarijanskih izvora omega-3 masnih kiselina.

Chia sjemenke - zbog visokog sadržaja ALA, chia sjemenke su odličan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Ove sitne sjemenke mogu se dodati u pića, salate, pekarske proizvode ili koristiti kao tvar zgušnjavanja u receptima natapanjem u vodi dok ne poprime konzistenciju gela.

Grah - osim što je korisna mahunarka, grah je značajan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrži malu količinu ALA (alfa-linolenske kiseline), omega-3 masne kiseline, ali ne toliko koliko u drugim izvorima poput chia sjemenki ili lanenih sjemenki. Grah pruža i niz drugih zdravstvenih prednosti - bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a svi oni potiču zdravlje srca i mozga.

Orasi - jedan od rijetkih orašastih plodova sa značajnom koncentracijom ALA omega-3 masnih kiselina su orasi. Za hrskavo i hranjivo bogato povećanje unosa omega-3 masnih kiselina, pojedite šaku oraha ili ih dodajte u salate, pahuljice ili peciva

Sjemenke lana - omega-3 masne kiseline, osobito alfa-linolenska kiselina (ALA), obiluju lanenim sjemenkama. Za dodatni nutritivni poticaj, mljevene sjemenke lana možete posuti po jogurtu, kaši ili frapeu. Suplementi koji sadrže ulje sjemenki lana također se nude osobama koje žele konzumirati više omega-3 masnih kiselina.

Sjemenke konoplje - sjemenke konolje obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima i vitalnim vitaminima i mineralima. Za zdrav i orašasti okus posipajte sjemenke konoplje po salatama, jogurtu, žitaricama ili ih dodajte u smoothije.

Zeleno lisnato povrće - neko lisnato povrće, kao što su prokulice, kelj i špinat, sadrže ALA omega-3 masne kiseline, iako ne toliko puno kao u drugoj hrani. Konzumacija lisnatog povrća može povećati unos omega-3 masnih kiselina u vaše tijelo.

Sve u svemu, ako preferirate biljnu prehranu, evo vam odgovora ;)

21.02.2024. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.02.2024. 16:41
    najzdravije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh