« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 dana i 3 sata
SAVJETI

5 voćki koje ubrzavaju metabolizam

Uključivanjem određenih vrsta voća, čak možemo poboljšati prirodne procese detoksikacije tijela, ubrzati metabolizam i mršavljenje

Papaja je jedna od njih ;)
Papaja je jedna od njih ;) (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

voće

,

ubrzavanje metabolizma

Voće je fantastičan dodatak svakoj prehrani, nudeći brojne zdravstvene prednosti osim izvrsnog okusa. Prepuno je esencijalnih hranjivih tvari, antioksidansa i vlakana koji pomažu u čišćenju tijela, pospješuju metabolizam i potiču mršavljenje. Uključivanjem određenih vrsta voća, čak možemo poboljšati prirodne procese detoksikacije tijela, ubrzati metabolizam i mršavljenje, tvrde dijetetičarka i nutricionistica Paula Doebrich te liječnik dr. Kubanych Takyrbashev. Izdvojili su najbolje opcije.

Crveno grožđe - prirodna slatkoća crvenog grožđa može obuzdati želju za šećerom, što pomaže u smanjenju visokokaloričnih grickalica i podržava ciljeve mršavljenja. Osim toga, dobro je za održavanje metabolizma. "Crvena boja posljedica je antioksidansa zvanih antocijanini, a nepotrebno je reći da je svježe grožđe superioran izvor resveratrola kada je u pitanju detoksikacija", zaključila je Doebrich.

Limun - limun sadrži vlakna bogata pektinom, koja pomažu u smanjenju gladi i održavanju osjećaja sitosti te tako pomažu u regulaciji težine. Štoviše, pijenje vode s limunom može poboljšati hidraciju, što je važno za održavanje metaboličke funkcije i cjelokupnog zdravlja. "Limuni su kiselo voće prepuno vitamina C i limunske kiseline. Te kiseline stimuliraju enzime u jetri koji potiču detoksikaciju. Ta podrška funkciji jetre povećava sposobnost tijela da učinkovito eliminira toksine, što može optimizirati metaboličke procese", objašnjava liječnik.

Papaja - bogata vlaknima, papaja pomaže u poboljšanju probave i promiče zdravlje crijeva uklanjajući toksine iz probavnog trakta. Papaja je također prepuna enzima zvanim papain, koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina, što dovodi do učinkovitijeg metabolizma. "Papaja je bogata papainom, enzimom koji pomaže učinkovitoj razgradnji proteina u probavnom traktu, što doprinosi boljoj probavi. Ta podrška probav poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i pridonosi učinkovitosti metabolizma. Osim toga, njezini antioksidansi doprinose detoksikaciji, pomažući eliminirati štetne tvari koje mogu spriječiti metaboličke procese", kaže dr. Takyrbashev za SheFinds.

Smrznute ili svježe borovnice - borovnice sadrže vitamine i minerale koji poboljšavaju metaboličku funkciju, pomažući tijelu da učinkovitije sagorijeva kalorije. Imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže regulirati razinu šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina te smanjuje skladištenje masti. "Borovnice su prepune antioksidansa, vitamina C, folata i kalija. Također su odličan izvor vlakana", ističe Doebrich.

Smrznute ili svježe maline - visok sadržaj vlakana u malinama potiče zdravu probavu i redovito pražnjenje crijeva te pomaže u uklanjanju toksina. Vitamini i minerali u malinama, poput mangana, potiču bolji rad metabolizma, što može doprinijeti mršavljenju. "Maline su izvrstan izvor antioksidansa i pune su vitamina C, vlakana i mangana", napominje dijetetičarka.

Ukratko - jedite voće.

02.07.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh