« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ISPROBAJTE!

5 vježbi kao priprema za skijanje

Ozljede se događaju početnicima i onima koji se ne pripreme, a tijelo im nije gipko pa nastaju nagnječenja

Na skijanje trebate otići u formi
Na skijanje trebate otići u formi (Arhiva)
Više o

skijanje

,

pripreme

,

kondicija

,

sezona skijanja

Sezona skijanja je na vratima, a kasna jesen krajnje je vrijeme da krenete s treningom kako bi lakše skijali na zimovalištu. Potrebna vam je kondicija kako bi lakše podnosili napore na skijalištu, jer ozljede se događaju početnicima i onima koji se ne pripreme, a tijelo im nije gipko pa nastaju nagnječenja.

Evo kako ćete svoje tijelo pripremiti za sezonu skijanja:  

Rastezanje kukova - stojite na jednoj nozi, a s obje se ruke naslonite na potporne štapove. Drugu noguljuljajte naprijed i nazad što više, neka bude istegnuta. Više puta zamahnite jednom, nakon toga i drugom nogom, dok trup treba ostati nepomičan. Zatim izvedite vježbu u kojoj je noga pomaknuta u stranu i polako otvarajte kuk. Jedan položaj držite pola minute, zatim promijenite vježbu ili zamijenite nogu koju rastežete.

Opuštanje - istegnite se tako da se propnete na prste, a ruke ispružite visoko iznad glave, da osjetite kako vam se isteže svaki mišić. Opustite se i ponovite tri puta. Lezite na trbuh, ruke ispružite ispred sebe i lagano se oslonite na njih, istežući se u leđima desetak sekundi. Mišići će vam se probuditi. U ovom ritualu pronaći ćete relaksaciju. 

Trbušni mišići - kad vježbate trbušne mišiće, jačate izdržljivost abdomena. Najbolja vježba je da legnete na leđa, noge ispružite u zrak ili ih skvrčite nad tijelom. Ramena, glavu i ruke podignite od podloge tako da donja lopatica dotiče podlogu, a pogled usmjerite u bedra. Pružite ruke iz ramena tako da kroz pet brzih udaraca udahnete, a kroz drugih pet izdahnete. Zadržavajte početnu poziciju i aktivan trbuh. Ponovite nekoliko puta. 

Trčanje  - najbolje je štopericom mjeriti istrčane kilometre. Na početku ćete se zadihati nakon par metara. Mišići će vas boljeti. Očuvajte zglobove udobnim tenisicama. S vremenom produžite vrijeme treninga. Kada steknete kondiciju, srčani puls bit će vam niži. 

Vježba s loptom - u položaju za sklekove desnu ruku postavite na pod, a lijevu na loptu koja se nalazi ispod lijevog ramena. Dok je desna ruka opterećena, lijeva se odmara. Umjesto lopte možete upotrijebiti i jastuk. Ovom vježbom se postiže ravnoteža i fleksibilnost.

02.12.2017. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh