« Žene
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ŠEFUJTE

5 trikova da bebe počnu jesti raznoliku hranu

Kako djecu navesti da jedu namirnice koje im nisu omiljene, a da u priči nema ucjena, moljenja i sličnih stvari

Kako nahraniti bebača? :)
Kako nahraniti bebača? :) (Arhiva)
Više o

hrana

,

beba

,

raznolika hrana

Počnu plakati, okreću glavu ili rade nered. Sigurno i sami nešto možete pridodati tom zabanom popisu koji se širi nakon svakog novog obroka ako mališanima nešto nije po volji. Zato pokušajte iskoristiti koji od naših trikova kako biste mu pomogli da zavoli zdravu i raznoliku hranu.

1. Prilagodite razmišljanje

Istraživanja su pokazala da će bebe jesti više određene vrste hrane ako ju kušaju najmanje osam ili devet puta. No mnogi roditelji odustanu već nakon što su djetetu ponudili namirnicu tri do pet puta. Djeca uče jesti isto kao što uče hodati, no nisu sva djeca ista i svakome treba drugačije vremensko razdoblje da nešto nauči. Imajte strpljenja.

2. Nudite sve i svašta

U prve dvije godine poslužite joj što više različite hrane, tekstura i okusa. Većina beba počne odbijati hranu oko druge godine, pa čak i ako je vaša među njima, i dalje će jesti raznolikije nego što bi jela da je od početka naučena na samo nekoliko namirnica.

Dajte bebama mekanu hranu, no nemojte sve pretvarati u kašicu. Na taj se način dijete privikava na raznoliku hranu koja nije uvijek u tekućem obliku.

3. Servirajte u drugačije doba

Djeca ne znaju jede li se juha za doručak ili mrkva za desert. Možete im namirnice ponuditi u bilo koje doba i time spriječiti da traže nezdrave međuobroke.

4. Umanjite vrijednost deserta

Ako već servirate desert, neka on bude u malim količinama i u obliku voća. No uklopite ga u obrok. Dijete će ga možda pojesti odmah na početku, ali ako mu je dostupna samo mala količina, ostat će mu mjesta da jede i ostalu hranu. Ako na desert nauči gledati kao na sastvani dio obroka koji nije nagrada, ili čije uskraćivanje nije kazna, postoji veća vjerojatnost da će odbijati obroke jer desert za njega neće imati nikakvu važnost.

5. Ne kupujte hranu uvijek od istih proizvođača

Isto kao i s raznolikošću namirnica, mijenjati morate i proizvođače, kako se dijete ne bi priviknulo na iste okuse. Stalno izmijenjujte vrste, oblik i teksturu hrane kako bi dijete kušalo što raznolikije namirnice.

Piše: Andrea Holi
18.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh