« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
Stiže beba

10 najčešćih pogrešaka koje možda činite kad pokušavate zatrudniti

Nekima uspije bez pola muke, a neki se moraju pomučiti. Što učiniti kako bi sve teklo po planu?

Pripazite malo i sve će biti u redu
Pripazite malo i sve će biti u redu (FreeDigitalPhotos)
Više o

trudnoća

,

pogreške

Naravno da je pomisao kako nešto ne činimo kako treba kad se radi o pravljenju bebe poražavajuća, no barem je to posao koji sa zadovoljstvom volimo ponavljati. Ali ako nakon duljeg vremenskog perioda i dalje ne uspjevate, možda činite jednu od sljedećih deset pogrešaka:

Greška broj 1: Premalo se seksate

Ako se najviše seksate kad ovulirate, možda je baš to problem. Mnoge žene ne znaju sa sigurnošću kad ovuliraju, što znači da možda čak propuštaju te dane, govori dr.Samuel Wood iz Californie. Vodite ljubav kad god želite, a ponajviše nekoliko dana prije ovulacije.

Greška broj 2: Previše se seksate

I to je moguće. Često mislimo da više seksa dovodi do lakšeg začeća, no takvo razmišljanje moglo bi imati suprotan učinak, tvrdi dr.Wood. Ako se seks pretvori samo u 'alat' kojim će postići trudnoću, on gubi svoju čar, a može se dogoditi da baš kad je najpovoljnije vrijeme za začeće, parovi odustanu - jer im se više ne da.

Greška broj 3: Koristite uvijek isti položaj

Ne morate se seksati u misionarskoj pozi niti držati bokove u zraku nakon ejakulacije. Dr. Serena Chen iz Instituta u Pensilvaniji govori da će se isto dogoditi u svakoj pozi u kojoj se nađete: sperma će špricnuti prema vašoj maternici i krenuti dalje prema jajvodima. Umjesto da brinete o položaju, trebali biste jednostavno uživati.

Greška broj 4: Pretpostavljate da je problem u ženi

Od pradavnih vremena, neki još uvijek misle da je žena ta u kojoj leži problem ako ne dolazi do začeća. "Samo zato jer tekućina izlazi, bez obzira ima li u njoj sperme ili ne, muškarci će pomisliti da je s njima sve u redu, govori Machelle Seibel, sa Sveučilišta u Massachusettsu. "Polovica problema s plodnošću nastaje ako žena ima određenih zdravstvenih problema, 40% ako ih ima muškarac, a za 10% su jednostavno krive okolnosti."

Greška broj 5: Propuštate ovulaciju

Teško je izračunati kada će se ovulacija točno dogoditi. Obično slijedi oko 14 dana nakon menstruacije, no to ovisi o duljini ciklusa svake žene.

Neke žene mogu prepoznati ovulaciju prema tjelesnim simptomima poput pojačanog vaginalnog iscjetka, no puno žena jednostavno ne zna prepoznati taj period pa pogađa, i puno puta pogriješi.

Greška broj 6: Seksate se na dan ovulacije

Jajna stanica može biti oplođena samo u roku od 24 sata nakon izbacivanja u jajovode. Ako ste pogrešno izračunali dan ovulacije, propustit ćete ključan period. Sperma u jajovodima može preživjeti 3-5 dana, što znači da je najbolje vrijeme za seks nekoliko dana prije ovulacije.

Greška broje 7: Koristite lubrikante

Ako koristite one na bazi vode, moguće je da će raditi protiv vas. Potražite prirodne lubrikante poput dječjeg ulja ili maslonovog ulja. 

Greška broj 8: Trčite specijalistu

Nakom mjesec-dva pokušavanja, lako postanemo nervoznima, no to ne znači da odmah trebamo pomoć specijalista. Dr. Wood tvrdi da čak i potpuno zdravi parovi ponekad trebaju nekoliko mjeseci prije nego što dođe do začeća. Ako imate manje od 35 godina i normalan ciklus, ne biste trebali imati problema. Dajte si barem godinu dana vremena prije nego što počnete paničariti.

Greška broj 9: Ne potražite pomoć na vrijeme

Ako imate 35 godina, trebali biste potražiti specijalističku pomoć ako neuspješno pokušavate zatrudnjeti više od 6 mjeseci. Ako ste mlađi, a mjsečnice su vam neredovite, preboljeli ste neku splono prenosivu bolest ili imate drugih zdravstvenih problema, najbolje je odmah potražiti stručnu pomoć.

Greška broj 10: Zanemarujete svoje opće zdravlje

Pušenje, opijanje, stres ili lijekovi - sve to može utjecati na uspješnost začeća, no parovi se ponekad toliko usredotoče na reproduktivne organe, da zaborave na svoje cjelokupno zdravstveno stanje. 

 

Piše: Andrea Holi
18.08.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh