« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
SAVJETI

5 tipova namirnica koji daju snagu

Dobro je poznato koliko je važno svakodnevno unositi nutritivno bogate namirnice, jesti više manjih obroka te unositi dovoljno tekućine

Jedite ribu!
Jedite ribu! (Arhiva)
Više o

hrana

,

namirnice

,

snaga

Mnogi kod nedostatka energije prvo posežu za šalicom kave, ali ovo baš i nije najbolje rješenje. Štoviše, previše kofeina može imati upravo suprotan efekt.

Umjesto kave, bolje je konzumirati hranu koja je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima, vlaknima i koja sadrži proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti.

Točnije, radi se o ovim namirnicama:

Meso i riba - riba je odličan izvor energije, omega 3 masnih kiselina te vitamina B. Najbolji odabir su sardine, losos i tuna. Osim riba, dobar izvor su i svinjska jetrica.

Mliječni proizvodi - jaja koja se pojedu za doručak će tijelu osigurati dovoljnu razinu energije i dulje će trajati osjećaj sitosti. Osim jaja, veliku ulogu u održavanju energije će imati i jogurt.

Povrće - u povrće koje tijelu daje energiju spadaju: batat, cikla i zeleno lisnato povrće.

Voće - voće je dobro jer je velik izvor vitamina i minerala, a određeno voće utječe i na energiju. Ovdje spadaju: banane, naranče, jabuke i bobičasto voće.

Žitarice i mahunarke - ovdje spadaju: zobene pahuljice, kvinoja, smeđa riža, leća, orašasti plodovi, sjemenke i kikiriki maslac.

Trebalo bi izbjegavati prženu hranu, brzu hranu, slatkiše, kolače te prerađenu hranu. Od slatkoga je za energiju dobra tamna čokolada, dok od pića je poželjno piti puno vode, ali i nezaslađenih čajeva.

16.05.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh