« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ISPROBAJTE :)

5 savjeta za vraćanje energije

Dok se bavite umorom uzrokovanim kroničnim stanjem može biti teže, stvaranje nekih dobrih životnih navika može vam pomoći da maksimalno povećate razinu energije svakodnevno

Par dobrih savjeta
Par dobrih savjeta (Arhiva)
Više o

energija

,

zdrava prehrana

,

vježbanje

,

vraćanje energije

Koliko vam je puta u trenucima kad ste bili zatrpani obavezama nestalo energije i jednostavno se niste mogli niti koncentrirati, a kamoli napraviti ono što ste trebali? Vjerojatno najmanje jednom u životu, a evo i zašto...

Razlozi iza umora i nedostatka energije mogu se razlikovati: od jednostavnih, kao što je nedostatak sna ili stres na poslu, do mnogo složenijih: poput življenja s kroničnim stanjem ili nakon liječenja kronične bolesti.

Dok se bavite umorom uzrokovanim kroničnim stanjem može biti teže, stvaranje nekih dobrih životnih navika može vam pomoći da maksimalno povećate razinu energije svakodnevno. 

Delegiranje - čini se da to možda nije dostupna opcija za mnoge od nas koji su preuzeli previše oveza na sebe - možda kao partneri, roditelji ili profesionalni ljudi. Međutim, ako ne pronađete pristojnu strategiju za redistribuciju nekih od tih odgovornosti, barem s vremena na vrijeme, to može dovesti do izgaranja i stalnog osjećaja umora u svakodnevnom životu, a to ne pridonosi produktivnosti i sreći.

Joga i meditacija - mogu značajno pomoći u povećanju razine energije. To je zato što se te prakse usredotočuju na tehnike - kao što je disanje - koje imaju za cilj promicanje stanja mira. Ako je vaš umor - barem djelomično - uzrokovan povećanoim stresom, joga ili meditacije kao pristupa "samoobrane" mogu vam pomoći da postanete otporniji na stresore.

Prehrana - jedan od glavnih izvora energije je hrana koju jedemo. Dakle, ako želimo zadržati razinu energije, moramo jesti zdravo i pokušati integrirati najhranjiviju hranu u našu prehranu. Energija nije samo u količini kalorija već i u njihovoj kvaliteti. Neke namirnice daju energiju, ali imaju malo ili nimalo nutritivne vrijednosti. To znači da neće podržati zdravu rezervu energije i dugoročno će vam naštetiti. Takva hrana je izvor tzv. praznih kalorija, a obično uključuju obrađene i iznimno obrađene proizvode, kao što su bomboni, čips i gazirana pića. Stoga treba jesti cjelovite žitarice, orašasti plodovi i neko voće - osobito grožđe, jabuke, naranče, breskve, kruške i grejp - i povrće i mahunarke s visokim sadržajem vlakana, uključujući grašak, grah i lisnato zeleno povrće. Što se tiče kave, kofein - koji se prirodno nalazi u kavi i čaju - može pomoći u poboljšanju koncentracije i učiniti naš mozak budnim. Kofein također povećava puls, što vam može neko vrijeme pružiti više snage. Ali, ti učinci ne mogu se vidjeti kod kavopija, čija tijela možda imaju izgrađenu toleranciju.

Spavanje - od vitalne je važnosti osigurati da dobijete dovoljno kvalitetnog sna noću kako biste spriječili umor ili se oporavili od utjecaja napornih ili stresnih aktivnosti tijekom dana.

Vježbanje - iako tjelovježba ne mora biti prva stvar koju ćete htjeti napraviti kada se osjećate iscrpljeni, ona stimulira vaše tijelo i um na neke vitalne načine. Kod bilo kojeg oblika tjelovježbe, na staničnoj razini, u vašim mišićima radi se više jedinica za proizvodnju energije, tako da vaše tijelo može održati aktivnost na razini.  Vježba također povećava kapacitet vašeg tijela za kisik i povećava cirkulaciju, tako da će kisik doprijeti do "hranjenja" svih vaših dijelova tijela prije. Štoviše, to potiče oslobađanje hormona stresa, zbog čega se osjećate energičnije i budnije.

Eto, malo po malo i energije ćete imati napretek...

07.07.2018. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh