« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko je sushi stvarno zdrav?

Riba poput lososa u sushiju je odlična i zdrava, te bi je definitivno trebalo jesti što češće... ali ima i onih koje bi trebalo izbjegavati

Volite li sushi?
Volite li sushi? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

sushi

Sushi kao jedna od najegzotičnijih hrana danas je česti dio i naših jelovnika. No, iako bismo isprva pomislili kako je sushi iznimno zdrava hrana jer je, logično, napravljena od ribe - to izgleda da ipak nije u potpunosti točno. Jesmo li cijelo vrijeme živjeli u laži?

Prednosti i nedostaci - što prevladava?

Kako donosi Women's Health, vodeći svjetski nutricionisti su zaključili da sushi ima dobrih, ali jednako tako i nešto lošijih strana. Riba poput lososa u sushiju je odlična i zdrava, te bi je definitivno trebalo jesti što češće.

No, riba poput tune ili skuše u sushiju često sadrži velike količine žive koja je poznata po tome što može biti posebno opasna za trudnice. Naime, dokazano je da živa u prehrani može uzrokovati razne komplikacije prilikom rađanja, ali i kod samog ploda. Što onda to znači - da bi ove ribe trudnice trebale izbjegavati?

Odgovor je NE. Rješenje je u pravilnom doziranju, a što znači da trudnice slobodno mogu povremeno pojesti ove namirnice, bez straha od ikakih komplikacija.

Bijela riža: da ili ne?

Još nešto što nutricioniste brine kod sushija jest bijela riža. Ona u svom sastavu nema važna vlakna, kao što recimo ima smeđa riža, zbog čega često može imati negativne posljedice na šećer u krvi. Da, dobro ste pročitali. Bijela riža koja je sastavni dio gotovo svakog sushi jela dovodi do podizanja razine šećera u krvi, a kasnije i do dijabetesa.

Što iz svega ovoga možemo zaključiti? Najvažnije od svega jest sljedeće: sushi ima i pozitivnih i negativnih strana za naše zdravlje, ono što možemo napraviti jest i dalje uživati u njemu, ali umjereno.

Zdrave alternative

Stručnjaci preporučuju da bismo trebali odabrati onaj sushi koji sadrži avokado, losos, tofu i povrća. Iako ćemo rižu teško izbjeći, vjerojatno bismo morali pronaći neke alternative sa smeđom rižom, dok bismo bijelu smjeli konzumirati tek rijetko.

07.07.2018. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh