« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 13 sati
SAVJETI

5 razloga zašto trebate jesti gljive

Zapravo se radi o izuzetno vrijednim i kvalitetnim namirnicama koje imaju mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje

Gljive su izuzetno zdrave
Gljive su izuzetno zdrave (Arhiva)
Više o

gljive

,

zdravlje

Gljive najčešće doživljavamo kao dodatak na pizzi ili u omletu, a zapravo se radi o izuzetno vrijednim i kvalitetnim namirnicama koje imaju mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje.

Stoga, evo pet razloga da ih uvrstite na svoj meni:

Jačaju imunitet - sada znamo da lentinan može pojačati imunološki sustav, ali ima i zanimljivog pomagača. Beta-glukan je šećer koji se nalazi u staničnim zidovima gljiva koji također pomaže jačanju imunološkog sustava. Lentinan dolazi iz gljiva shiitake, ali beta-glukan se nalazi u običnim vrstama gljiva.

Korisne su u borbi protiv raka - u istraživanju objavljenom u časopisu Experimental Biology and Medicine testirano je pet vrsta gljiva (shiitake, crimini, portabella, bukovače i bijeli šampinjoni) i otkriveno da "značajno potiskuju" rast i razmnožavanje stanica karcinoma sugerirajući da "obične i posebne gljive mogu biti zaštita kod raka dojke".

Snižavaju kolesterol - u osnovi, gljive ne sadrže kolesterol, ali su dobar izvor hitina, beta-glukana i vlakana koji snižavaju kolesterol. Bukovače su jedne od gljiva koje snižavaju kolesterol. Gljive shiitake sadrže spoj koji pomaže jetri obraditi kolesterol i ukloniti ga iz krvotoka, objašnjava Andrew Weil, osnivač i direktor Arizona Centra za integrativnu medicinu sa Sveučilišta u Arizoni.

Usporavaju starenje - u studiji Penn State, istraživači su otkrili da gljive imaju veliku količinu dva antioksidansa, ergothioneina i glutationa, koji su povezani sa starenjem. "Ono što smo otkrili je da su gljive, bez sumnje, najbolji prehrambeni izvor ova dva antioksidansa zajedno", rekao je Robert Beelman, profesor emeritus. Količine antioksidansa variraju ovisno o vrsti, a pobjednik je vrganj, rekli su istraživači.

Visoke razine vitamina B i D - gljive su jedan od rijetkih izvora vitamina D iz hrane jer uzgajivači izlažu gljive malim količinama ultraljubičastog svjetla, prenosi WebMD. Obični i zlatni šampinjoni imaju visoku razinu vitamina D, ali zlatni šampinjoni imaju i visoku razinu važnog vitamina B12. B vitamini su važni jer hranu pretvaraju u gorivo za naše tijelo i daju nam energiju; D vitamini su važni jer pomažu našem tijelu da apsorbira kalcij i potiču rast kostiju.

22.10.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh